Dependența de droguri poate fi prevenită, dacă este depistată timpuriu. Vestea rea este că jumătate dintre minorii și adolescenții care suferă de narcomanie sunt diagnosticați târziu. Problema este că mulți părinți nu cunosc semnele începerii consumului de droguri sau încearcă să rezolve singuri problema.
”Un copil care începe să consume droguri își poate pierde brusc interesul față de activitățile preferate. De asemenea, își face prieteni sau cunoscuți pe care îi ascunde de părinți. Debutul consumului de alcool afectează regimul de somn și alimentar. Ziua poate să doarmă, iar noaptea să rămână treaz. Poate să mănânce foarte mult sau foarte puțin”, ne-a relatat Ina Vutcariov.
Psihologul îndeamnă părinții să nu ignore schimbările fizionomice ale copiilor. Aspectul fizic neîngrijit și extenuat ar putea fi, de asemenea, o consecință a consumului de droguri.
”Ochii sunt roșii și nu au privire clară. Pupilele sunt mari sau mici. Copilul devine dezorganizat. Recomand părintelui să apeleze la specialiști, dacă observă comportamente inexplicabile. Nu trebuie ignorate schimbările de comportament și nici copilul nu trebuie presat”, ne-a spus Ina Vutcariov.
Detalii despre schimbările de comportament la începutul consumului de droguri aflați din fișierul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova