Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

”Occidentul îl vede ca principala amenințare”. Flota rusă va înlocui nava-amiral

© Sputnik / Oleg LastochkinТяжелый атомный ракетный крейсер "Адмирал Нахимов" на базе Северного флота РФ
Тяжелый атомный ракетный крейсер Адмирал Нахимов на базе Северного флота РФ - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul adjunct al apărării Alexei Krivoruciko a anunțat anterior că crucișătorul va fi printre primele nave dotate cu rachete hipersonice ”Zircon”.

Rachete noi, echipamente moderne de bord, capacități unice de luptă – crucișătorul nuclear greu ”Amiralul Nahimov” al proiectului 1144 ”Orlan” va înlocui crucișătorul ”Piotr Velikiii” pe postul de navă-amiral a Marinei Ruse. Se preconizează că acest lucru se va întâmpla în 2022. Despre modul în care nava modernizată va consolida flota – citiți în materialul Sputnik.

Rangul întâi

Crucișătoarele proiectului 1144 ”Orlan” sunt cele mai mari nave de război din lume după portavioane. Deplasamentul – 25,8 mii tone, lungimea – 250 metri, lățimea – 28,5 metri, echipajul – 760 persoane.

Корабли ВМФ России на  военно-морском параде - Sputnik Moldova
Rezultatele anuale ale Marinei Militare Ruse: «zirconizarea» și 40 de nave noi

Rusia are două ”fanioane” de acest tip – al doilea, ”Petr Velikii”, operează în cadrul Flotei de Nord, dar va fi trimis la modernizare de îndată ce ”Nahimov” va intra în serviciu. Ambele sunt, în esență, platforme maritime înarmate până în dinți, capabile să distrugă orice țintă. Setul standard – 20 de lansatoare de rachete anti-navă "Granit" P-700, sisteme de rachete antiaeriene "Osa-M", "Kinjal" și rachetele S-300F "Fort" cu rază lungă de acțiune, torpile anti-submarin "Meteli" și "Vodopad", bombe reactive și pistol automat cu dublă țeavă AK-130.

Centrală nucleară, autonomia – două luni, viteza – 31 noduri. Raza de acțiune este practic nelimitată. Crucișătoarele pot opera în condițiile Nordului îndepărtat și sunt capabile să asigure prezența militară a Rusiei în regiunea arctică, pe care mulți analiști o consideră un potențial câmp de luptă pentru resursele naturale în viitorul apropiat.

Însă toate navele, treptat, se învechesc. Dacă la sfârșitul anilor 80 – începutul anilor 90, ”Orlanii” puteau rezista oricărui inamic, astăzi situația s-a schimbat. Și din moment ce există dificultăți în construirea navelor de război mari de rangul întâi în Rusia, Ministerul Apărării a decis să modernizeze navele care sunt și, în primul rând, să le doteze cu noi arme.

Platforma de apărare antiaeriană

Nava ”Amiralul Nahimov” a fost trimisă la reparații încă în 1999, dar lucrările la crucișător au început de fapt abia în 2013, când, în cele din urmă, au fost investiți bani serioși în domeniul apărării. Până în anul 2015, la întreprinderea ”Sevmaș” din Severodvinsk, au fost înlăturate vechile echipamente de pe navă și a fost diagnosticată carena. A fost planificată finalizarea modernizării până în 2018, dar termenele au fost deplasate în mod repetat spre dreapta. Reparațiile au fost ajustate pe parcurs, îmbogățind echipamentele și armele de la bord cu tot mai multe dispozitive noi.

Temperarea SUA și NATO: Exerciții ale forțelor nucleare strategice rusești  - Sputnik Moldova
Video
Temperarea SUA și NATO: Exerciții ale forțelor nucleare strategice rusești

Astfel, în luna mai a anului trecut, ministrul adjunct al apărării, Alexei Krivoruciko, a anunțat că crucișătorul greu va fi unul dintre primii care vor primi rachetele hipersonice ”Zircon”. Ele zboară către țintă de nouă ori mai rapid decât viteza sunetului, făcându-le invulnerabile în fața oricărui sistem de apărare antiaeriană. Raza de acțiune este de aproximativ 1000 de kilometri. Astfel, ”Zircon” au o rază de acțiune de aproape zece ori mai mare în comparație cu rachetele americane anti-navă subsonice ”Harpoon” (care au o rază de 130 de kilometri).

”Orlanii” s-au distins întotdeauna datorită unui puternic sistem naval de apărare antiaeriană. Înainte de modernizare, ”Nahimov” avea sistemul de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune S-300F ”Fort”, acum va primi o versiune navală mai avansată a modelului S-400. Acest complex, care împușcă cu diverse tipuri de muniții antiaeriene, este capabil să intercepteze avioanele ”invizibile” și alte ținte aeriene, inclusiv cele cu aripi și balistice. Racheta sistemului 40N6 distruge obiectele aflate la o distanță de până la 400 de kilometri. Se presupune că la bordul navei ”Amiralul Nahimov” vor fi prezente 96 de sisteme de rachete antiaeriene S-400, ceea ce va face din această navă una dintre cele mai protejate din lume față de atacurile aeriene.

Optzeci de celule

În plus, sistemul de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune ”Kortik” va fi înlocuit cu sistemul mai modern ”Panțîr-ME”, iar rachetele antiaeriene ”Osa-M” – cu noul sistem ”Redut”. Însă în cea mai mare măsură modernizarea va afecta complexele de atac. În afară de rachetele ”Zircon”, ”Amiralul Nahimov” va fi înarmat cu rachetele anti-navă P-800 ”Oniks” și cu rachetele de croazieră ”Kalibr”, care au o rază de acțiune de până la 2500 de kilometri. Toate acestea vor fi lansate din lansatoarele verticale 3C14 de 80 de celule, pentru instalarea cărora a fost necesară eliminarea de la bord a complexului naval P-700 "Granit".

Испытание гиперзвуковой ракеты Циркон - Sputnik Moldova
„Zirconul” rusesc a privat SUA de conceptul unei lovituri globale

Sistemele ”Granit” au fost odată o armă remarcabilă – viteza de 3 Mach, raza de acțiune – 625 de kilometri. Focosul nuclear de cinci sute de kilotone poate să distrugă, dintr-o lovitură, chiar și un portavion. Dar gabariturile sunt mari – zece metri lungime și cântăresc aproximativ șapte tone. Noile rachete anti-navă au un focos mai puțin puternic, dar sunt în schimb  mai rapide și mai precise.

Armele anti-submarin ale crucișătorului vor fi de asemenea modernizate. ”Amiralul Nahimov” va primi complexul ”Paket-NK”, care protejează împotriva torpilelor și submarinelor la distanțe mici. Acest sistem are două tipuri de muniție: torpile termice MTT și torpile reactive M-15. Primele lovesc submarinele la adâncimi de până la 600 de metri și la o distanță de până la 20 de kilometri, pe când cele de-a doilea interceptează torpilele care atacă nava la o distanță de până la 1,4 kilometri și o adâncime de până la 800 de metri. ”Paketul-NK” este automatizat la maxim, detectează și clasifică, în mod independent, ținta, determină parametrii de mișcare și conferă torpilei sau contra-torpilei o desemnare precisă a țintei. Ambele muniții sunt suficient de rapide, viteza fiind de 50 de noduri (92 de kilometri pe oră).

Evident, ”umplutura” electronică a crucișătorului va fi înlocuită cu cea mai modernă, ceea ce va spori considerabil gradul de informare situațională a echipajului navei și va extinde semnificativ posibilitățile de utilizare a armelor de la bord.

În plus, crucișătorul va fi asigurat cu sisteme avansate de comunicații și navigație, cu un complex de luptă radio-electronic, precum și cu un grup aerian format din trei elicoptere modernizate Ka-27M. Aceste aeronave vor ajuta echipajul foarte mult în procesul de detectare a potențialelor submarine inamice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0