Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

De ce nu a plecat Pavel Voicu de la conducerea MAI

Abonare
Ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, invitat în studioul Sputnik Moldova, a explicat de ce nu a plecat de la conducerea instituției odată cu demisia premierului, dar și cum este să activezi într-un Guvern în exercițiu.

CHIȘINĂU, 14 ian - Sputnik. Indiferent de mișcările politice care au loc în Republica Moldova, toți miniștrii trebuie să gestioneze corect activitatea acestor instituții,a afirmat ministrul de Interne, Pavel Voicu, în cadrul emisiunii „Atitudini” la Sputnik Moldova. Potrivit lui, fiecare minister trebui să activeze așa ca mai înainte, chiar dacă nu mai au loc ședințele Guvernului, iar anumite strategii și planuri de acțiuni ale Executivului nu pot fi implementate. 

„Acest lucru reprezintă o problemă, dar trebuie să amintim că o mare parte din aceste acțiuni, care au fost planificate, au fost realizate. Ce ține de Ministerul de Interne, am reușit pentru prima dată să realizăm toate acțiunile planificate pentru anul 2020. Doar patru din ele nu au fost implementate, în special din cauza pandemiei”, a declarat ministrul. 

Întrebat de ce nu și-a dat demisia de la conducerea Ministerului Afacerilor Interne, Pavel Voicu a răspuns.

„De ce trebuia să plec? Mai întâi de toate eu am depus jurământ de credință Patriei, credință cetățenilor. Fac parte dintr-un guvern legitim, chiar dacă este în exercițiu. Consider că împreună cu echipa MAI trebuie să ducem acest mandat așa cum ne-a fost încredințat mai întâi de deputații din Parlament și prin decretul care a fost semnat de președinte”, a declarat Pavel Voicu în cadrul Emisiunii ”ATITUDINI”, realizată în studioul Radio Sputnik Moldova.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Sandu: Cea mai scurtă cale pentru anticipate - autodizolvarea Parlamentului

Amintim, Cabinetul de Miniștri condus de Ion Chicu, și-a dat demisia. Propunerea despre demisia sa și a întregii echipe a fost făcută de premier fostului președinte Igor Dodon în ultima zi a mandatului, 23 decembrie. Articolul 103 din Constituția Republicii Moldova, privind încetarea mandatului, stabilește clar că Guvernul, în cazul exprimării votului de neîncredere de către Parlament sau al demisiei prim-ministrului, va îndeplini numai funcțiile de administrare a treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern.

Totodată, Legea prevede că Guvernul își exercită mandatul până la data validării alegerilor pentru un nou Parlament. Potrivit articolului 98 din Capitolul VI al Constituției Republicii Moldova, președintele țării trebuie să inițieze consultări cu fracțiunile parlamentare, după care să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru.

Candidatul va cere, în termen de 15 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate și a întregii liste a Guvernului. Urmează ședința Legislativului în cadrul căreia deputații vor dezbate programul de activitate și lista Guvernului, după care acordă încrederea cu votul majorității deputaților aleși.

Правительство РМ - Sputnik Moldova
Politică
Ce urmează după demisia Guvernului: Ce spune Constituția

În baza votului de încredere acordat de Parlament, președintele Republicii Moldova numește Guvernul. Termenul limită pentru învestirea noului Cabinet de miniștri este de trei luni. Dacă în această perioadă nu este votat Guvernul, Parlamentul este dizolvat și se anunță alegeri parlamentare anticipate. Până în prezent, președintele Republicii Moldova nu a anunțat nicio candidatură la funcția de premier. În cadrul unei conferințe de presă, pe 13 ianuarie, Maia Sandu a declarat că orice nominalizare pentru funcția de premier ar duce la amânarea alegerilor parlamentare anticipate. Șeful statului a dat de înțeles că deocamdată nu va numi vreo persoană care să preia activitatea Guvernului și că așteaptă decizia Curții Constituționale la sesizarea înaintată de Sandu, privind autodizolvarea Parlamentului. Președintele susține că cea mai scurtă cale pentru declanșarea anticipatelor este anume autodizolvarea Legislativului. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0