Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sandu a cerut la Kiev ca evaluarea de mediu a Nistrului să fie făcută de UE

© Photo : Facebook / Președinția Republicii MoldovaВстреча президента Молдовы Майи Санду и украинского лидера Владимира Зеленского
Встреча президента Молдовы Майи Санду и украинского лидера Владимира Зеленского - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a decis să mai iasă odată în fața presei în contextul vizitei sale la Kiev. De data aceasta, de acasă.

CHIȘINĂU, 13 ian - Sputnik. Întrevederea cu președinte Ucrainei constituie un pas important în resetarea relațiilor Republicii Moldova cu Ucraina. Iar parteneriatul strategic cu Ucraina și menținerea unei colaborări constante reprezintă un obiectiv pentru țara noastră. Declarații în acest sens a făcut președintele Maia Sandu, în contextul vizitei sale la Kiev. Sandu a făcut o totalizare a subiectelor discutate în cadrul întrevederilor, printre care și problema râului Nistru. 

„Apele râului Nistru asigură viața și bunăstarea a milioane de oameni, care locuiesc în bazinul acestui râu, atât în Republica Moldova, cât și în Ucraina. Am reiterat propunerea de a solicita Uniunii Europene să facă evaluarea impactului de mediu. Este foarte important să continuăm dialogul dintre statele noastre pentru a asigura protecția și utilizarea durabilă a râului Nistru, pentru ca apa lui să servească atât generațiile noastre, cât și cele viitoare”, a declarat Maia Sandu. 

Встреча президента Молдовы Майи Санду и украинского лидера Владимира Зеленского - Sputnik Moldova
Politică
Negocieri Sandu-Zelenski: Ce ar putea pierde Moldova - îngrijorarea lui Chicu

Sandu spune că a vorbit cu Zelenski despre îngrijorările pe care le au ce se referă la construcția hidrocentralelor pe râul Nistru. În context, președintele a precizat că i-a solicitat omologului ucrainean să meargă împreună la Bruxelles, unde să ceară evaluarea ecologică privind consecințele și prevenirea acestora. 

De precizat, construcția hidrocentralelor în cascadă pe râul Nistru a fost sistată de partea ucraineană, în 2019, în perioada mandatului lui Pavel Filip. Astfel, Ucraina a decis să sisteze orice fel de construcții până la efectuarea evaluării impactului strategiei pe mediu în contextul transfrontalier. În vara anului 2017, în urma negocierilor, Ucraina a ratificat Acordul de la Roma din 2012 privind cooperarea în domeniul protecției Nistrului. Acest acord a prevăzut inclusiv crearea Comisiei mixte privind utilizarea stabilă și protecția bazinului fluviului Nistru.

În decembrie 2017, premierii Pavel Filip și omologul său ucrainean Volodimir Groisman au semnat o adresare comună către Comisia Europeană pentru obținerea asistenței de expertiză pentru efectuarea unui amplu studiu ecologic de impact pe tot bazinul râului Nistru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0