CHIȘINĂU, 12 ian - Sputnik. După ce în presa de la Chișinău a apărut o informație precum că președintele Maia Sandu ar fi discutat la Kiev cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, intenția Ucrainei de a construi Hidrocentrala de la Novodnestrovsk, care ar putea lăsa municipiul Chișinău fără apă, reacțiile în spațiul public nu au întârziat să apară. Pe pagina sa de Facebook, fostul prim-ministru Ion Chicu a scris că speră că delegația Republicii Moldova, aflată în vizită de lucru la Kiev, nu a făcut promisiuni în acest sens, altfel lucrurile s-ar putea complica.
„Sper foarte mult că delegația noastră aflată azi la Kiev n-a promis să cedeze teritoriu. Asta ar complica și mai mult agenda bilaterală cu țara vecină, care ne este partener strategic și stat-prieten”, scrie Chicu.
Acesta a mai spus că în perioada mandatului său, Republica Moldova a insistat că pe râul Nistru nu poate fi nicio construcție, cel puțin până la finalizarea ecologică a proiectului.
„În cadrul celor două întrevederi pe care le-am avut cu prim-ministrul Ucrainei, dar și la tratativele pe platforma comisiei interguvernamentale desfășurate la începutul anului trecut la Kiev, partea moldavă a insistat pe o poziție clară - nici o construcție de hidrocentrală pe Nistru, pînă nu este finalizată expertiza ecologică a proiectului. Expertiza, finanțată de europeni, încă nu este finalizată. Respectiv, orice deviere de la această poziție poate avea consecințe grave”, a mai spus fostul premier.
El a precizat că extinderea nodului hidroenergetic de la Novodnestrovsc presupune cedări teritoriale din partea Republicii Moldova. De cealaltă parte, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, susține că aceasta este o știre falsă și că Maia Sandu nu ar sprijini construcție hidrocentralelor pe râul Nistru. Mai mult, acesta acuză socialiștii de lansarea fake-news.
„Ceea ce nu înțelege PSRM este că, așa cum aceste minciuni mizerabile aruncate în spațiul public le-au jucat festa la început lui Plahotniuc, iar mai apoi și lui Dodon, exact așa vor fi fatale și pentru PSRM. Așa că, înainte spre pierzanie, (încă) colegi PSRM-iști din Parlament”, scrie Litvinenco pe Facebook.
Socialiștii nu au venit deocamdată cu o reacție la acuzațiile deputatului PAS. De precizat, construcția hidrocentralelor în cascadă pe râul Nistru a fost sistată de partea ucraineană, în 2019, în perioada mandatului lui Pavel Filip. Astfel, Ucraina a decis să sisteze orice fel de construcții până la efectuarea evaluării impactului strategiei pe mediu în contextul transfrontalier. În vara anului 2017, în urma negocierilor, Ucraina a ratificat Acordul de la Roma din 2012 privind cooperarea în domeniul protecției Nistrului. Acest acord a prevăzut inclusiv crearea Comisiei mixte privind utilizarea stabilă și protecția bazinului fluviului Nistru.
În decembrie 2017, premierii Pavel Filip și omologul său ucrainean Volodimir Groisman au semnat o adresare comună către Comisia Europeană pentru obținerea asistenței de expertiză pentru efectuarea unui amplu studiu ecologic de impact pe tot bazinul râului Nistru.
În ambele state, se realizează proiectul Fondului Ecologic Global "Facilitarea cooperării transfrontaliere și gestionarea integrată a resurselor de apă în bazinul râului Nistru", care face o analiză aprofundată a bazinului râului Nistru, cu evidențierea problemelor și riscurilor transfrontaliere. De asemenea, Ambasada Suediei în Republica Moldova efectuează un Studiu privind impactul social și de mediu pe teritoriul Republicii Moldova urmare a funcționării complexului hidroenergetic nistrean.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova