„Am luat în calcul toate amenințările”: Cum va fi noua armă aerienă rusească

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Accesați arhiva multimediaСтратегический бомбардировщик-ракетоносец Ту-160 во время генеральной репетиции воздушной части парада Победы
Стратегический бомбардировщик-ракетоносец Ту-160 во время генеральной репетиции воздушной части парада Победы - Sputnik Moldova
Abonare
Transportatorii strategici de rachete Tu-160 și Tu-95 sunt încă principalul argument aerian al triadei nucleare a Rusiei. Cu toate acestea, în ciuda modernizării regulate, resursele lor sunt limitate.

CHIȘINĂU, 13 ian – Sputnik, Nicolai Protopopov. Aceste aeronave vor fi înlocuite cu un complex promițător de aviație cu rază lungă de acțiune (PAK DA). Ministerul Apărării a decis deja designul lor, iar testările motorului vor începe în 2021. Despre cum va fi noul ”strateg” – în materialul Sputnik.

Aripă zburătoare

Ministerul Apărării se așteaptă că PAK DA va intra în funcțiune în cadrul actualului program de stat, adică până la sfârșitul anului 2027. Militarii au aprobat schița noii aeronave, au convenit asupra caracteristicilor acesteia și au semnat toate documentele contractuale necesare pentru producție.

Începutul construcției unui prototip de bombardier a fost raportat în luna mai a anului trecut, iar în decembrie a devenit cunoscut faptul că a fost asamblat primul motor pentru acesta. Directorul general al întreprinderii ”UEC-Kuznețov”, Alexei Sobolev, a explicat că unitatea auxiliară de alimentare cu indicele producției industriale al Federației Ruse a fost realizată în ”fier” și că se pregătește pentru testările la standul de încercare, programate la începutul anului.

Военный парад в ознаменование 75-летия Победы - Sputnik Moldova
Trupe pe insulele Comandore și Tu-160 în Anadîr – răspunsul rusesc “partenerilor”

În paralel, se asamblează și alte motoare – vor fi testate atât pe un stand care reproduce condițiile unei altitudini mari, cât și într-un laborator de zbor.

Proiectul este clasificat, respectiv există puține informații în domeniul public. Se știe că așa-numitele tehnologii stealth au fost utilizate pe scară largă în acest avion promițător. Motoarele mai puternice, mai eficiente și mai economice vor crește durata zborului până la 30 de ore (la Tu-160 – 25 de ore).

Constructorii au ales o schemă diferită de fuzelaj – PAK DA este creat conform principiului ”aripii zburătoare”. Această schemă va extinde capacitățile de luptă și va îmbunătăți manevrabilitatea. După cum a explicat agenției RIA Novosti onoratul pilot militar al Rusiei, Vladimir Popov, acest aranjament implică și o vizibilitate redusă.

"Nu există fuzelaj ca atare, încăcătura fiind distribuită uniform pe aripă - spune el. – Nu vor fi atașamente, prizele de aer vor fi ascunse adânc în interior, iar aripa largă din spate va acoperi gazele de evacuare fierbinți. În plus, construcția va permite creșterea volumului de combustibil, muniții și echipamente radio-electronice."

”Umplutură” avansată

PAK DA va fi echipat cu dispozitive electronice de ultimă generație, cu o rezervă de modernizare pentru deceniile următoare.

”Așa a fost și înainte, doar ”strategii” noștri Tu-95 au deja o vechime de peste jumătate de secol, dar ei încă rezolvă toate sarcinile puse înaintea lor", a subliniat Popov. Echipamentele electronice și sistemele automate vor crește semnificativ manevrabilitatea și vor ușura controlul aeronavei.

”Britanicii aveau cândva un bombardier strategic ”Vulcan”, construit conform schemei ”aripii zburătoare”, – își amintește Popov. – Dar au renunțat la el, inclusiv din cauza dificultății de pilotare. Doar atunci controlul era doar manual, pe când la bordul PAK DA multe operațiuni vor fi efectuate de echipamentele automate.”

Tu-160 - Sputnik Moldova
Rusia
Ministerul rus al Apărării: Bombardierele strategice Tu-160 au ajuns în Venezuela - Video

În procesul fabricării fuselajului se utilizează cele mai noi aliaje și compozite. În ultimele decenii, oamenii de știință au avansat mult în domeniul materialelor destinate aviației, acestea din urmă având o vizibilitate mai redusă și o rezistență mai mare, care este foarte importantă atunci când este necesar să ridici în aer câteva sute de tone de metal, să zbori cu el, să manevrezi și să suporți încărcăturile mari.

În același timp, experții sunt siguri că bombardierul promițător va fi, cel mai probabil, subsonic, cu o viteză de croazieră de aproximativ o mie de kilometri pe oră și cu o viteză maximă care va fi egală aproximativ cu viteza sunetului.

”Atunci când nu există stabilizator, este dificil să compensezi diferitele momente de picaj sau cabraj - a explicat Popov - Dar constructorii au ajuns la un fel de compromis. Suprafața mare a ”aripii zburătoare” va face posibilă operarea la altitudini mici și menținerea manevrabilității în apropierea solului, iar la 20 de kilometri, unde aerul este foarte rarefiat, aripa va crea o forță de ridicare suficientă. Bombardierul va putea să zboare cât mai jos posibil față de topografia terenului, să dea lovituri dintr-o ”ambuscadă”, precum și să atace eficient inamicul din eșaloanele stratosferice”.

Veteranii Războiului Rece

Cu toate acestea, este prea devreme de vorbit despre producția în serie și despre livrările în masă ale ”strategului” promițător trupelor. Deocamdată, continuă îmbunătățirea transportatorilor de rachete testate în timp. Astfel, în 2021 ar trebui să înceapă livrările către Forțele Aerospațiale ale Federației Ruse ale bombardierelor Tu-160M ​​profund modernizate. În următorii șapte ani, flota constituită din aceste aeronave va crește de 1,5 ori.

Aeronavele modernizate ”Belîi Lebedi” sunt create pe baza celor mai puternice și mai mari avioane supersonice din lume Tu-160, dezvoltate în anii 1970 ca răspuns la bombardierul supersonic american B-1 Lancer. În 1992, Forțele Aeriene ale URSS-ului aveau 35 de astfel de aeronave. După prăbușirea Uniunii Sovietice, 19 au rămas în Ucraina. Doar opt au fost returnate Rusiei – celelalte au fost folosite de Kiev.

Avioane militare rusești de model Su30M - Sputnik Moldova
Rusia
Avioane de vânătoare ruseşti interceptează bombardiere americane în Extremul Orient: Video

Programul de reîncepere a producției de Tu-160 în Rusia a fost lansat în 2015. Primul transportator de rachete cu experiență, construit pe baza unui bombardier de luptă, a decolat în februarie anul trecut. Toate transportatoarele ulterioare vor fi construite de la zero. Vor primi noi motoare NK-32-02, care vor mări raza de zbor cu o mie de kilometri. De asemenea, au fost dezvoltate sisteme de bord de ultimă generație, mijloace de control și navigație, complexe EW și un sistem de control al armelor.

Un alt ”veteran” al aviației strategice este bombardierul Tu-95. ”Ursul”, așa cum a fost poreclit de NATO, este în funcțiune de la mijlocul anilor 50. Tu-95MS modernizat se află în producție din 1981 și este singurul și cel mai rapid avion din lume cu turbopropulsie. Viteza maximă a transportatorului de rachete este de 830 de kilometri pe oră. Acesta ia la bord mai mult de 20 de tone de încărcătură militară și o livrează la zece mii de kilometri.

Vara a avut loc primul zbor al ”Ursului” modernizat Tu-95MSM. La fel ca și ”160-urile” supersonice, Tu-95 va fi echipat cu un sistem avansat de arme și echipament de bord. Aeronava va primi sisteme auxiliare de alimentare și mai puternice, cu o durată de viață sporită. Conform informațiilor furnizate de constructori, caracteristicile de luptă ale avionului Tu-95 se vor dubla după modernizare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0