Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Kozak se află la Berlin, la întâlnirea consilierilor politici ai „formatului Normand”

© Sputnik / Miroslav RotariВице-премьер РФ Дмитрий Козак
Вице-премьер РФ Дмитрий Козак - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful adjunct al administrației prezidențiale ruse, Dmitri Kozak, a sosit într-o vizită de lucru la Berlin, pentru a participa la negocieri în formatul normand.

CHIȘINĂU, 12 ian - Sputnik. Întrevederea consilierilor politici în cadrul „formatului normand” în problema ucraineană va avea loc la Berlin, unde a sosit șeful adjunct al administrației președintelui Rusiei, Dmitri Kozak, transmite RIA Novosti, cu referire la ambasada rusă de la Berlin.

“Șeful adjunct al administrației prezidențiale ruse, Dmitri Kozak, a sosit cu o vizită de lucru la Berlin, pentru a participa la reuniunea consilierilor politici din formatul normand”, a declarat misiunea diplomatică.

În cadrul primului din ultimii trei ani summit al țărilor din formatul normand, care a avut loc la Paris pe 9 decembrie 2019, părțile au emis un comunicat comun și au convenit asupra unei întâlniri la Berlin peste patru luni, pentru a continua activitatea asupra reglementării situației din estul Ucrainei. În comunicat se sublinia că acordurile de la Minsk rămân în continuare o bază pentru activitatea în formatul normand, fiind prevăzută retragerea reciprocă a trupelor până la sfârșitul lui martie 2020 în trei localități din Donbas. De asemenea, liderii au cerut asigurarea până la sfârșitul anului a regimului de încetare a focului în estul Ucrainei.

Frontiera Ucrainei  - Sputnik Moldova
Societate
Ucraina nu a scos restricțiile pentru Moldova: Ce condiții sunt impuse

Ultima reuniune a consilierilor politici în formatul normand a avut loc pe 11 septembrie 2020, la Berlin. Kozak, care a reprezentat Rusiei, a declarat presei că părțile au făcut un schimb de opinii pe toate subiectele legate de reglementarea din Donbas, nu există progrese în urma întrevederii, iar problema desfășurării summitului “formatului normand” nu a fost pusă în discuție.

În aprilie 2014, Kiev a lansat o operațiune împotriva autoproclamatelor republici Lugansk și Donețk, care și-au proclamat independența după lovitura de stat din Ucraina, din februarie a aceluiași an.

Problema reglementării a fost pusă în discuție inclusiv în cadrul întrevederii de la Minsk a grupului de contact, care a adoptat trei documente în legătură cu deescaladarea, însă schimbul de focuri la nivel local continuă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0