Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ministrul Educației a prezentat rezultatele admiterii în universități - Detalii

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaИгорь Шаров Igor Șarov
Игорь Шаров Igor Șarov - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a prezentat rezultatele admiterii din acest an în universități.

CHIȘINĂU, 24 aug - Sputnik. Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a prezentat rezultatele admiterii la studiile superioare în sesiunea de bază 2020. La fel, ministru a vorbit și despre pregătirea instituțiilor de învățământ superior pentru noul an de studii în condițiile de pandemie. Potrivit lui Igor Șarov, în acest an s-au înscris în universități mai mulți studenți decât anul trecut. 

000 - Sputnik Moldova
Educație
Educație parentală la distanță: Ministerul Educației anunță lansarea programului

”La ciclul întâi, la locurile cu finanțare bugetară, au fost înmatriculați 4201 studenți – 84 % din plan cu circa 300 de studenți mai mult decât în anul trecut în această perioadă. Vacante au rămas 789 locuri bugetare. La ciclul doi, la locurile cu finanțare bugetară au fost înmatriculați 3014 de masteranzi – 97 de procente din plan. Vacante au rămas 82 de locuri bugetare”, a declarat Igor Șarov. 

Ministrul Educației a prezentat și informații despre numărul tinerilor s-au înscris la universitate cu taxă. 

”Majoritatea locurilor cu taxă au fost solicitate de instituțiile de stat. Din cei 8736 de studenți admiși la licență - contract doar 2037 studenți – 23 de procente sunt la instituțiile private. La master la fel, majoritatea la contract sunt la instituțiile publice din cei 3926 de masteranzi înmatriculați la taxe, doar 442 ceea ce constituie 11 procente sunt la instituțiile private” a declarat Igor Șarov. 

Potrivit lui Șarov, cele mai solicitate specialități sunt: drept, business și administrare, finanțe, design, tehnologii informaționale și comunicare, medicină și stomatologie. La un șir de specialități nu au fost solicitate pe deplin locurile bugetare la admitere.

Cele mai multe locuri bugetare rămase neacoperite sunt la domeniile: științe exacte, științe fizice, ecologie, științe ale educației, inginerie și științe agricole.  Universitățile au demarat  doua sesiune de admitere pentru locurile neacoperite atât la buget cât și la contract în perioada 21 - 29 august 2020. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0