Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ambasadorul american părăsește România în mare grabă

© Inquam Photos / OCTAV GANEAAdrian Zuckerman
Adrian Zuckerman - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Deși nu s-a schimbat încă echipa de la Washington, ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, a făcut oficial demersul diplomatic de plecare din România.

BUCUREȘTI, 11 dec – Sputnik. Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a fost la ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, pentru a-și lua rămas bun! Vestea este transmisă printr-un comunicat al MAE.

Участники акции протеста сторонников действующего президента США Дональда Трампа у здания конгресса в Вашингтоне - Sputnik Moldova
Cine sunt cele două moldovence care au luat cu asalt Congresul SUA
”Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit luni, la sediul MAE, pe ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, în vizită de rămas-bun. Ministrul Bogdan Aurescu a transmis aprecierea părții române pentru activitatea ambasadorului Zuckerman, pe parcursul mandatului acestuia la București, pentru implicarea dinamică în dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic bilateral”, transmite MAE.

În comunicat se menționează ”realizările înregistrate pe parcursul anului 2020 în cooperarea dintre România și SUA” – povestea cooperării în domeniul Apărării și Securității, ”inclusiv prin semnarea unei Foi de parcurs privind cooperarea în domeniul apărării între România și Statele Unite pe o perioadă de 10 ani, care formalizează prioritățile strategice bilaterale și asigură cadrul pentru dezvoltarea capacităților și nivelului de pregătire militară”.

Curios totuși, deși Aurescu a ”evocat importanța continuării cooperării bilaterale pentru obținerea de progrese concrete privind accederea României în programul Visa Waiver” dar, ciudat, nu a vorbit nimic despre o temă mult mai importantă a mandatului Zuckerman: împrumutul pentru Cernavodă!

În context, Aurescu nu a vorbit nici despre demonizarea Chinei și a firmelor chineze, un laitmotiv al ambasadorului SUA.

Întrebarea este – de ce pleacă Zuckerman atât de repede? Ne amintim că predecesorul său, Hans Klemm, numit de democrați, a sta mai mult de un an în post sub administrația Trump!

Участники акции протеста сторонников действующего президента США Дональда Трампа у здания конгресса в Вашингтоне - Sputnik Moldova
SUA: Pentru prima dată în 200 de ani, protestatarii au luat cu asalt Capitolul - Foto
Deci, de ce pleacă așa repede Zuckerman? Poate tocmai pentru că promisiunile privind investițiile americane s-au dovedit a fi povești? Sau pentru că opinia publică s-a săturat de tupeul cu care s-a băgat peste treburile interne ale României?

Sau sunt alte afaceri pentru care pleacă repede din România simpaticul ambasador – atât de simpatic că, brusc, mi-am amintit de formula lui Alexandru Paleologu - ”ambasador al golanilor”?! Apropo, nu a spus nimic Aurescu nici despre digitalizarea României – care, se spune, era afacerea pe care Zuckerman trebuia să o rezolve pentru marele său sponsor politic!

Noi îi dorim drum bun! Cred că îl vom mai vedea pe aici, cu afaceri cu statul român, precum alți ambasadori SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0