Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Soarta spitalelor din țară, în perioada interimatului la Ministerul Sănătății

© Sputnik / Mihai CarausAlexandru Holostenco
Alexandru Holostenco - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Sănătății a rămas fără conducere din data de 1 ianuarie 2021. Cum va afecta această situație activitatea spitalelor din țară?
Soarta spitalelor din țară, în perioada interimatului la Ministerul Sănătății

Alexandru Holostenco, fostul secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a dat asigurări, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, că demisia ministrului Sănătății și secretarilor de stat nu va afecta activitatea spitalelor din țară și nu va influența tratamentul bolnavii de covid-19 spitalizați. 

”Considerăm că sistemul va funcționa în regim normal. Am asigurat o continuitate a activităților. La minister au rămas persoane responsabile de sistemul spitalicesc. Am lăsat totul fără carențe. Dacă va fi necesar, vom consilia colegii din cadrul ministerului. Noi rămânem în sistem și vom pune umărul pentru a face față acestei pandemii”, a declarat Alexandru Holostenco.

La începutul pandemiei, o evaluare a Ministerul Sănătății a arătat că aproape 40 la sută dintre echipamentele medicale din spitale aveau un nivel de uzură de peste 10 ani. Mai mult, coeficientul de dotare a unui pat cu dispozitive mediale era de doar 1,5, în timp ce în regiunea europeană acesta constituia 15.  

Ștefan Gheorghiță - Sputnik Moldova
Gheorghiță, despre noua tulpină de COVID: Ce trebuie să știți

”Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor au identificat surse financiare și au elaborat un program de dotare a spitalelor cu echipamente medicale. Vorbim despre aparate radiologice digitale, defibrilatoare, ultrasonografe, electrocardiografe etc. De asemenea, datorita suportului partenerilor internaționali și donatorilor externi am crescut coeficientul de dotare a unui pat de la 1,5 a 3”, a relatat Alexandru Holostenco.

Interimatul funcției de ministru la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale este asigurat de Tatiana Zatîc, fosta șefă a Direcției politici în domeniul asistenței medicale primare urgente și comunitare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0