Alegerile parlamentare anticipate nu reprezintă o soluție pentru problemele politice, economice și sociale ale Republicii Moldova. După scrutinul parlamentar anticipat, despre care se vorbește atât de mult și în care mulți dintre politicieni și cetățeni își spun speranțe, nu se vor produce schimbările așteptate. Dimpotrivă există probabilitatea ca viitorul Legislativ să aibă o componență care să îngreuneze și mai mult întreg procesul politic.
Declarația aparține analistului politic Igor Volnițchi și a fost făcută în cadrul emisiunii „Atitudini” de la Sputnik Moldova.
„Alegerile parlamentare anticipate nu pot oferi soluții miraculoase pentru Republica Moldova în plan politic sau oricare alt plan. Și spun acest lucru studiind inclusiv acele tendințe care se prefigurează și care devin tot mai evidente în fiecare zi”, spune Igor Volnițchi.
Potrivit analistului politic, astăzi, niciunul din partidele politice nu este capabil să obțină majoritatea în Parlament. Mai mult, componența viitorului Legislativ ar putea fi mult mai rigidă.
În aceste condiții, expertul se întreabă cum Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Socialiștilor, Partidul Nostru și Partidul „Șor” vor reuși să ajungă la consens pentru eventuale coaliții și colaborări.
„Se va uni Maia Sandu cu Renato Usatîi? Nu știu cum va arăta această „struțo-cămilă” politică. Se va uni Ilan Șor, Igor Dodon și Renato Usatîi? Iarăș, nu-mi imaginez cum se va întâmpla acest lucru. În actualul Parlament, așa cum este el – ineficient, cu o capacitate de lucru redusă, dar totuși există spațiu de manevră mult mai mare decât în viitorul Parlament a cărui structură o putem anticipa la această etapă”, conchide Igor Volnițchi.
Un lucru este cert, formațiunea care își va asuma guvernarea până la scrutinul parlamentar anticipat va avea cel mai mult de pierdut, spune analistul, motiv pentru care astăzi vedem o apatie totală în ceea ce privește asumarea actului guvernării.
Și situația este complicată nu doar pentru partidele care își vor asuma actul guvernării până la alegeri.
„Din păcate, marea majoritate a oponenților politici nu înțeleg un lucru, cu cât mai gravă va fi situația în lunile următoare, cu atât mai dificilă va fi sarcina viitoarei guvernări. Toți se văd la guvernare după alegerile parlamentare anticipate, dar nimeni nu-și pune întrebarea, de ce să agravezi acum situația ca să-ți fie mai dificil atunci când vei prelua puterea?”, se întreabă analistul.
Amintim că Ion Chicu a anunțat pe 23 decembrie demisia Guvernului. Atunci, fostul prim-ministru a declarat că a luat această decizie pentru a putea fi declanșate alegeri parlamentare anticipate.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova