Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Analist politic, despre demisia miniștrilor și Guvernul interimar

© Sputnik / Mihai CarausRoman Mihăeș
Roman Mihăeș - Sputnik Moldova
Abonare
Maia Sandu a refuzat să emită decretele prin care să ia act de demisia a trei miniștri. Acest lucru a stârnit controverse. Iată ce spune analistul politic Roman Mihăeș cu privire la acest lucru și cum poate fi evitat blocajul politic în țară.
Analist politic, despre demisia miniștrilor și Guvernul interimar

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, analistul politic Roman Mihăeș a declarat că Legislația țării noastre nu este destul de coerentă la acest capitol și lasă loc de interpretări. Pe de o parte, Guvernul interimar este obligat să-și ducă mandatul până la numirea unui nou Executiv, pe de altă parte, este dreptul oricărui funcționar public de a demisiona.

"Coliziunea aceasta trebuie rezolvată printr-o adresare la Curtea Constituțională, consideră unii juriști. Din punctul meu de vedere, dacă un ministru demisionează, cred că președintele țării împreună cu premierul interimar ar trebui să numească în loc un alt ministru interimar", a subliniat analistul politic.

Mai mult, Roman Mihăeș susține că acest conflict provocat va putea fi rezolvat la alegerile parlamentare anticipate, însă până atunci țara trebuie guvernată.

Кабинет министров - Sputnik Moldova
Politică
Controverse în jurul poziției lui Sandu cu privire la demisia miniștrilor
"Să presupunem că vom avea alegerile peste 5-6 luni. Un guvern interimar pe timp de pandemie este un risc pentru țară. Maia Sandu ar trebui să propună candidatura unui premier, așa precum o obligă Constituția", a conchis interlocutorul.

Amintim că în ultima zi a anului 2020, când premierul Ion Chicu și-a prezentat demisia și a anunțat și demisa altor membrii ai cabinetului său, Maia Sandu i-a expediat un răspuns în care afirmă că aceștia sunt obligați să-i exercite atribuțiile până la numirea unui alt guvern. Președintele țării a refuzat să emită decretele prin care să ia act de demisia unor importanți demnitari din Guvernul Chicu: viceprim-ministrului, ministrului Finanțelor, ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ministerului Economiei și Infrastructurii.

Ulterior, Maia Sandu l-a numit pe Aureliu Ciocoi în funcția de prim-ministru interimar al Republicii Moldova. La rândul său, acesta a numit noi miniștri în locul celor care au plecat din funcție în data de 31 decembrie 2020.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0