Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Vom avea un an politic complicat în Moldova – iată de ce

© Sputnik / Мирослав РотарьПравительство РМ
Правительство РМ  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Expertul a estimat care va fi cel mai probabil scenariu al evoluției evenimentelor politice din țară în 2021 și explicat la ce ar putea duce alegerile parlamentare anticipate.

CHIȘINĂU, 6 ian – Sputnik. Nu este cazul să ne așteptăm la o acalmie politică în țară în anul care a început, mai degrabă se apropie furtuna deoarece majoritatea partidelor de fapt se pregătesc deja de alegeri parlamentare anticipate. Despre această situație a vorbit în studioul Sputnik Moldova analistul politic Ian Lisnevschi.

”În anul care a plecat, 2020, au avut loc evenimente ce constituie miza scenariilor politice ulterioare. De aceea 2021 va fi un an destul de greu în ceea ce ține de politică. Țara va avea parte de multe ”surprize”, de la toate partidele. Posibil că vom fi martorii unei noi etape în dezvoltarea clasei politice. Cel puțin, am vrea să credem în asta”, a declarat interlocutorul.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Maia Sandu a reaprins războiul dintre instituțiile statului
Potrivit expertului, în Moldova principalul echilibru al puterii a depins întotdeauna de modul în care își desfășoară campaniile electorale diversele forțele politice. În prezent putem constata că, dacă alegerile ar avea loc în apropiata duminică, în noua componență a organului legislativ suprem al țării ar accede iarăși partidele care vor trebui să se așeze la masa negocierilor și să poarte lungi discuții cu privire la formarea noii majorități de guvernare. Nicio forță politică nu poate conta pe o ”monoguvernare”, adică pe 51 de mandate în Parlament, fapt confirmat de majoritatea sondajelor sociologice.

”Partidul loial Maiei Sandu nu acumulează majoritatea pentru a forma guvernul. Cel mai probabil, situația este similară și în cazul socialiștilor. De aceea, ei vor trebui să se înțeleagă fie cu Partidul ”Șor”, fie cu ”Partidul Nostru” al lui Renato Usatîi, care are de asemenea șanse să ajungă în Parlament”, a adăugat Lisnevschi

Politologul a subliniat că în 2020 în cadrul alegerilor prezidențiale a avut loc ”lupta” finală între politicienii de stânga și de dreapta, în urma căreia în tabăra forțelor politice proeuropene s-a format un anumit vid, pe care l-ar putea umple unul dintre noile partide de aceeași orientare. Lisnevschi nu exclude formarea unui astfel de partid, ca de altfel și o revanșă a forțelor de centru-dreapta, uitate de popor, care ar putea să amintească de existența lor.

”Astfel de politicieni uitați ca Chiril Lucinschi sau Vladimir Plahotniuc ar putea reveni pe arena politică a țării. Ar putea să apară lideri puternici noi deoarece în societate se observă un deficit de încredere față de politicienii de frunte”, a conchis expertul.

Roman Mihăeș - Sputnik Moldova
Politolog, despre un Guvern interimar și alegeri parlamentare anticipate
Noul an 2021 s-ar putea derula în Moldova sub semnul alegerilor parlamentare anticipate. În orice caz, acest lucru îl doresc toate forțele politice reprezentate în organul legislativ al țării.
Potrivit Legii Supreme, pentru aceasta există două căi: dacă nu poate fi format guvernul sau dacă deputații nu pot să adopte nicio lege timp de 90 de zile.

De altfel, Curtea Constituțională urmează să le explice deputaților în timpul apropiat dacă este posibilă dizolvarea Parlamentului prin adoptarea unei decizii corespunzătoare cu două treimi din voturile deputaților.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0