Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

S-a stins din viață avocatul poporului Mihail Cotorobai

© Photo : OmbudsmanMihail Cotorobai
Mihail Cotorobai - Sputnik Moldova
Abonare
Avocatul poporului Mihail Cotorobai și-a dedicat întreaga viață apărării dreptății, echității, a pledat cu fermitate pentru supremația legii.

CHIȘINĂU, 6 ian - Sputnik. S-a stins din viață avocatul poporului, Mihail Cotorobai. Vestea tristă a fost anunțată de Oficiul Avocatului Poporului. Într-o postare pe pagina de Facebook, avocatul poporului pentru protecția drepturilor copilului Maia Bănărescu a anunțat că Mihail Cotorobai a decedat din cauza complicațiilor provocate de COVID-19. Ombudsmanul avea doar 69 de ani.

„Militant convins pentru dreptate, echitate și progres social, Mihail Cotorobai a fost omul care nu s-a temut să spună adevăruri și să pledeze cu fermitate pentru supremația legii, a drepturilor omului și democratizarea societății. Deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, a stat la baza edificării statului independent Republica Moldova, în postură de judecător al Curții Constituționale a vegheat respectarea normelor Legii Supreme, în calitate de profesor universitar a educat generații de juriști. În perioada de activitate în calitate de Avocat al Poporului, Mihail Cotorobai a contribuit substanțial la dezvoltarea Oficiului Avocatului Poporului și la promovarea intransigentă a valorilor drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. În cei cinci ani de exercitare a mandatului de Avocat al Poporului, Mihail Cotorobai nu a ezitat să-și facă publică opinia sa, în mod obiectiv și tranșant, atunci când au existat amenințări pentru drepturile și libertățile fundamentale, statul de drept și democrația în Republica Moldova”, este menționat în necrologul Oficiului Avocatului Poporului.

Mihai Cotorobai - Sputnik Moldova
Societate
Avocatul Poporului cere respingerea modificărilor la Legea privind Starea de Urgență

Mihail Cotorobai s-a născut la 25 martie 1951, în satul Puhoi, raionul Ialoveni. În perioada 1968-1973 îşi face studiile la facultăţile de drept ale Universităţii de Stat din Moldova şi Universităţii de Stat din Leningrad (Sankt-Petersburg). Din 1973 până în 1990 activează în calitate de lector, lector superior la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova. În aceeași perioadă este audient la Facultatea de perfecționare a cadrelor profesionale a Universității de Stat „Lomonosov" din Moscova.

În 1990 este ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Deține și funcția de președinte al Comisiei pentru autoadministrare și economie locală. La 8 august 1996 este numit în funcția de judecător al Curții Constituţionale din Republica Moldova, iar la 26 septembrie 2002 își dă demisia. Ulterior, a activat în calitate de conducător al grupului de elaborare a Constituției Republicii Moldova, coautor al monografiilor „Dreptul agricol", „Dreptul funciar", publică numeroase articole în reviste de specialitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0