Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Congresul SUA validează alegerile, Trump se opune

© AP Photo / Evan VucciDonald Trump
Donald Trump - Sputnik Moldova
Abonare
Cele două Camere ale Congresului SUA se întrunesc astăzi în ședință comună pentru a lua act oficial de rezultatele alegerilor din 3 noiembrie și pentru a le valida, ultimul pas necesar pentru confirmarea lui Joe Biden ca președinte.

BRUXELLES, 6 ian - Sputnik, Daniela Porovăț. Procedura prin care Congresul SUA validează alegerile prezidențiale ar fi doar o formalitate dacă susținătorii lui Donald Trump nu s-ar fi adunat la Washington pentru a protesta, în timp ce  Donald Trump însuși încearcă încă să conteste victoria lui Joe Biden.

Astfel, la Washington au apărut încă din timpul nopții susținătorii lui Donald Trump care contestă rezultatul oficial al alegerilor. Câteva sute de admiratori ai săi au încercat să se apropie de Casa Albă, dar nu au fost lăsați. Pentru ca situația să fie și mai tensionată, la Washington s-au adunat și criticii lui Donald Trump. Situația este atât de tensionată încât autoritățile se tem de ciocniri între cele două tabere, dar, de asemenea, ar putea avea loc și confruntări între protestatari și forțele de ordine, motiv pentru care a fost mobilizată și Garda Națională.

„Orice se va întâmpla cu președintele Trump în următoarele 15 zile, el este președintele ales al acestei republici, iar noi nu-l recunoaștem pe agentul chinez comunist Joe Biden, nici pe cei care îl controlează”, strigă adepții lui Donald Trump.

Procedura de validare în Congres ar urma să înceapă undeva după prânz, ora Washingtonului (ora 20:00, ora României). Congresmenii se vor reuni și vor deschide plicurile cu voturile din Colegiul Electoral, ajunse între timp la Washington. Rezultatul este clar și știut, 306 voturi i-au fost atribuite lui Joe Biden și 232 lui Donald Trump.

Президент США Дональд Трамп  - Sputnik Moldova
Veste explozivă de la Washington: Trump iese în stradă!

În mod normal, se deschid plicurile și se face numărătoarea. Ar fi o procedura care, în mod normal, nu ar trebui să dureze mai mult de o oră. Numai că mai mulți aleși republicani au anunțat că vor contesta votul - au dreptul să facă acest lucru, ceea ce înseamnă că ședința se va suspenda, cele două Camere vor analiza separat aceste contestații. Dacă vreuna din contestații este votată și de Cameră, și de Senat, atunci situația se complică. Dacă nu, se reia ședința comună și trebuie anunțat rezultatul.

Ședința este condusă de vicepreședintele Mike Pence, în calitatea sa și de președinte al Senatului. Acesta se află acum în centrul atenției, pentru că Donald Trump ar vrea ca el să invalideze victoria lui Joe Biden.

CNN, care face parte din mass-media care îl susține pe Joe Biden, a lansat informația pe surse că vicepreședintele Mike Pence l-ar fi informat ieri pe președintele Donald Trump că nu are autoritatea de a bloca în Congres validarea victoriei lui Joe Biden.

Știrea, care poate fi însă și o manevră de a-i descuraja pe republicani, a fost preluată și de New York Times a informat despre această discuție, ceea ce l-a făcut pe Trump să califice articolul drept „fake news” și să afirme că el și vicepreședintele sunt în total acord: Mike Pence are dreptul de a interveni.

Lucru total neobișnuit, Trump va participa astăzi și la mitingul susținătorilor lui care s-au strâns la Washington, miting la care actualul președinte este așteptat să vorbească.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0