Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Furculiță: Autodizolvarea Parlamentului - încălcare a Constituției

© Sputnik / Mihai CarausПарламент Республики Молдова
Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații socialiști nu vor admite ca actualul Legislativ să fie dizolvat la inițiativa deputaților întrucât o astfel de procedură încalcă normele constituționale.

CHIȘINĂU, 5 ian - Sputnik. Acest Parlament trebuie dizolvat și să fie declanșate și organizate alegeri parlamentare anticipate, iar toate procedurile trebuie să fie legale și să respecte Constituția Republicii Moldova. Precizarea a fost făcută de deputatul socialist Corneliu Furculiță pe pagina sa de Facebook. Acesta spune că Partidul Socialiștilor mereu a pledat pentru dizolvarea actualului Legislativ, dar cu respectarea tuturor normelor constituționale. Potrivit deputatului, autodizolvarea Parlamentului constituie o încălcare a normei constituționale. 

„Noi am propus și discuții cu grupurile parlamentare pentru a identifica o foaie de parcurs, pentru provocarea alegerilor anticipate. Din păcate, în loc de consultări pentru a identifica soluții legale, unii încearcă să recurgă la șmecherii. Voi prezenta mai jos o viziune a pașilor juridicii, care duc la dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate”, scrie Furculiță.

PSRM  - Sputnik Moldova
Politică
PSRM: Moțiunea de cenzură nu ar fi trecut în Parlament

Acesta spune că în Republica Moldova, dizolvarea Parlamentului este reglementată de articolul 85 al Constituției, care prevede două temeiuri exhaustive - imposibilitatea formării Guvernului sau blocarea procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni.
„Totodată, scopul art. 85 din Constituție este unul de stabilitate și nu de a crea premise pentru alegeri anticipate, - dizolvarea fiind o sancțiune și nu o alternativă la care se poate parcurge din propria discreție. Astfel, prin dizolvarea Parlamentului și desfășurarea alegerilor, alegătorilor li se oferă posibilitatea de a soluționa pe cale constituțională conflictul dintre autorități. Prin urmare, autodizolvarea Parlamentului este imposibilă, or, nu este prevăzută de legea supremă”, mai spune socialistul.

Ce ține de procedura de dizolvare a Parlamentului, Corneliu Furculiță spune că procedura de autodizolvare poate fi aplicabilă doar în cazul în care este strict și clar reglementată. 

„Dizolvarea Parlamentului la inițiativa parlamentarilor, pentru a fi aplicabilă, urmează să fie strict și clar reglementată, or, provoacă mai multe întrebări de procedură, cea mai evidentă este numărul voturilor care urmează să întrunească un asemenea act, iar analogia pentru astfel de întrebări sensibile este inadmisibilă. Respectiv, în lipsa reglementării exprese ale procedurii de autodizolvare a Parlamentului, astfel de procedură este inadmisibilă, fiind grav depășit textul și spiritul Constituției Republicii Moldova”, scrie deputatul.

Amintim, mai mulți deputați au sesizat la 31 decembrie Curtea Constituțională pentru interpretarea Constituției în vederea elucidării posibilității dizolvării Parlamentului prin adoptarea de către forul legislativ a unei hotărâri în acest sens cu o majoritate calificată de două treimi de voturi ale deputaților. Potrivit sesizării, deputații a cerut curții să se expună modul cum poate Parlamentul să adopte decizie privind auto-dizolvarea sa și provocarea astfel a alegerilor anticipate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0