Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

PSRM: Moțiunea de cenzură nu ar fi trecut în Parlament

© Sputnik / Miroslav RotariPSRM
PSRM  - Sputnik Moldova
Abonare
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu probabil că nu ar fi fost susținută astăzi în Parlament. De această părere este deputatul socialist Oleg Lipskii, care a făcut declarații în acest sens în studioul Radio Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU 23 dec - Sputnik. Deputatul PSRM Oleg Lipskii susține că, dacă ar fi fost examinată astăzi moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu, aceasta nu ar fi fost susținută de majoritatea parlamentară. Oleg Lipskii a precizat că era previzibil că Ion Chicu își va anunța astăzi demisia, după ce în sedința de ieri a Guvernului a spus că este ultima în această componență. Lipskii a declarat pentru Sputnik Moldova că evoluțiile pe eșichierul politic depind în continuare de noul președinte ce urmează să fie învestit joi în funcție. 

Первое заседание парламента 2019 - Sputnik Moldova
Politică
PDM nu exclude că ar putea susține un guvern tehnocrat

„Eu nu cred că moțiunea nu ar fi trecut, dacă s-ar fi examinat în Parlament. Dar era un moment destul de bun, mâine intră în funcție noul președinte și să înceapă lucrul de pe foaie curată, să aibă posibilitate să numească un alt guvern cum ea crede că trebuie să fie mai bine și să arate cum să lupte cu pandemia mai bine și să ridice economia, să ridice pensiile”, a menționat deputatul PSRM Oleg Lipskii. 

Parlamentarul susține că timp de un an de zile Republica Moldova a avut un guvern tehnocrat și nu vede o problemă dacă în continuare guvernul va fi minoritar. Oleg Lipskii a menționat că fracțiunea va examina orice candidatură propăusă de noul președinte, dacă totuși se va dori desemnarea unui nou premier. 

„Dacă vor fi oameni profesioniști, oameni care o să-și facă treaba, atunci putem să ne mai gândim. Dar dacă vor fi oameni care deja s-au compromis în guvernul trecut, atunci nu știu. Totul depinde de ce o să fie propus. Dar dacă nu va fi propus alt guvern? Poate va fi declanșată procedura de anticipate”, a precizat deputatul. 

Lipskii susține că în continuare există două scenarii de evoluție a situației politice. Fie se alege un nou guvern, fie se declanșează alegerile anticipate. Chiar și așa, deputatul a menționat că fracțiunea sa pledează pentru stabilitate în stat. 

Ședință comună a membrilor Cabinetului de miniștri cu conducătorii APL de nivelul II - Sputnik Moldova
Politică
Pentru Moldova îl crede pe Chicu iresponsabil: Iată motivul

„Noul președinte al țării trebuie să se ocupe cu problemele țării. (...) Noi nu putem să facem acum prognoze. Eu cred că noul președinte o să facă ceea ce o să-i spună partenerii de dezvoltare. (...) Trebuie să lucreze, să vină cu propuneri. Dacă propuinerile vor fi bine chibzuite, poate vor fi susținute și de alți deputați, nu numai de minoritatea pe care o are în Parlament. Deci, de dânsa va depinde foarte mult. Țara acum trece sub conducerea altui președinte de care depinde ce guvern o să fie propus, o să fie sau nu propus un alt guvern, sau o să fie declanșată procedura de alegeri anticipate”, a menționat Oleg Lipschii.

Amintim că Ion Chicu a anunțat că astăzi va demisiona. Declarația a făcut-o după întâlnirea cu Igor Dodon și Zinaida Greceanîi. Decizia vine în ziua în care Parlamentul urma să se convoace în ședință extraordinară, pentru a examina moțiunea de cenzură împotriva cabinetului de miniștri. Guvernul Chicu a fost învestit la 14 noiembrie 2019, cu votul a 62 de deputați. Miercuri, 23 decembrie, Parlamentul urma să dezbată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu în cadrul unei ședințe extraordinare. Moțiunea de cenzură a fost depusă de deputații PAS și cei din Platforma DA și susținută de PDM.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0