Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Important - Noii miniștri care vor asigura interimatul

© Sputnik / Mihai CarausGuvern
Guvern - Sputnik Moldova
Abonare
Noii miniștri, desemnați în locul celor ce au plecat din funcție din data de 31 decembrie, și-au intrat în drepturi. Mai mult, schimbările au fost făcute și pe pagina oficială a Guvernului, unde au fost plasate fotografiile și CV-urile noilor funcționari.

CHIȘINĂU 4 ian - Sputnik. În dimineața de luni, pagina Guvernului a suferit câteva schimbări. Mai exact, a fost modificată lista miniștrilor, iar în locul celor trei miniștri plecați au apărut informații despre cei ce vor deține interimatul funcției până la învestirea noului Guvern.

S-a prăbușit pământul Poșta Veche, Chișinău - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Video - La Poșta Veche se prăbușește pământul - Extrem de periculos
Astfel, în prezent Tatiana Ivanicichina asigură interimatul funcției de ministru la Finanțe, Mihail Lupașcu a venit la șefia Ministerului de Economiei, iar Tatiana Zatîc - la Ministerul Sănătății. Fotografiile și CV-urile acestora au fost plasate pe pagina oficială a Guvernului. 

Astfel, Aureliu Ciocoi este premier și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Totodată, în locul lui Sergiu Pușcuța, la conducerea Ministerului Finanțelor a fost desemnată Tatiana Ivanicichina, care va deține interimatul. Potrivit CV-ului său, ea are 33 de ani și s-a născut în Moscova, Federația Rusă. Ivanicichina și-a făcut studiile la Academia de Studii Economice din Moldova, apoi a făcut masteratul în administrare publică în cadrul Programului Managementul politicilor economice la Universitatea din Columbia. Din anul 2017 și până în 2019 a ocupat funcția de secretar de stat al Ministerului Finanțelor. Vorbește mai multe limbi precum: româna, rusa, engleza, spaniola și germana. 

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaTatiana Ivanicichina - Ministru interimar al Finanţelor
Important - Noii miniștri care vor asigura interimatul  - Sputnik Moldova
Tatiana Ivanicichina - Ministru interimar al Finanţelor

În locul lui Anatol Usatîi, funcția de ministru interimar al Economiei și Infrastructurii o deține Mihail Lupașcu. El are 50 de ani și a studiat la Colegiul Industrial și de Construcții, apoi și-a făcut studiile la Universitatea Tehnică din Moldova, iar masteratul și doctoratul l-a făcut la Academia de Administrare Publică. În anul 2019, Lupașcu devine secretar de stat la Ministerul Economiei, apoi a deținut funcția de șef de Direcție în cadrul aceluiași minister. În noiembrie 2020 devine din nou secretar de stat. 

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaMihail Lupașcu - Ministru interimar al Economiei şi Infrastructurii
Important - Noii miniștri care vor asigura interimatul  - Sputnik Moldova
Mihail Lupașcu - Ministru interimar al Economiei şi Infrastructurii

Tatiana Zatîc este cea care a preluat interimatul conducerii Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Zatîc a ocupat funcția de șef al Direcției politici în domeniul asistenței medicale primare urgente și comunitare, iar la finele lunii decembrie a fost numită în calitate de secretar de stat al ministerului. Deocamdată, pe site-ul Guvernului nu a apărut CV-ul acesteia. 

© Sputnik / OsmatescoTatiana Zatîc
Important - Noii miniștri care vor asigura interimatul  - Sputnik Moldova
Tatiana Zatîc

Amintim că Ion Chicu a anunțat demisia echipei sale guvernamentale în data de 23 decembrie și a spus că nu va exercita interimatul funcției după 31 decembrie. În ultima zi a mandatului, Chicu, împreună cu cei trei miniștri care au refuzat să dețină interimatul, au susținut o conferință de presă în care au făcut totalurile activităților sale. În aceiași zi, președintele Maia Sandu l-a numit pe Aureliu Ciocoi în funcția de prim-ministru interimar al Republicii Moldova. 

Aureliu Ciocoi Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene - Sputnik Moldova
Politică
Primele acțiuni pe care le va întreprinde premierul interimar
„În condițiile în care premierul demisionar Ion Chicu a refuzat să asigure interimatul, până la numirea unui nou Guvern, Președintele, conform Constituției, numește premierul interimar, în mod obligatoriu, din rândul miniștrilor. Azi am semnat decretul de numire în calitate de premier interimar a domnului Aurel Ciocoi, ministrul în exercițiu al Afacerilor Externe și Integrării Europene”, a declarat președintele Maia Sandu. 

Potrivit articolului 98 din Capitolul VI al Constituției Republicii Moldova, președintele țării trebuie să inițieze consultări cu fracțiunile parlamentare, după care să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru. Candidatul va cere, în termen de 15 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate și a întregii liste a Guvernului. Urmează ședința Legislativului în cadrul căreia deputații vor dezbate programul de activitate și lista Guvernului, după care acordă încrederea cu votul majorității deputaților aleși. În baza votului de încredere acordat de Parlament, președintele Republicii Moldova numește Guvernul.

Termenul limită pentru învestirea noului Cabinet de miniștri este de trei luni. Dacă în această perioadă nu este votat Guvernul, Parlamentul este dizolvat și se anunță alegeri parlamentare anticipate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0