UK: „Un al treilea lockdown naţional în următoarele 24 de ore”

© REUTERS / TOBY MELVILLEPedestrians walk past a British government health information advertisement highlighting new restrictions amid the spread of the coronavirus disease (COVID-19), London, Britain
Pedestrians walk past a British government health information advertisement highlighting new restrictions amid the spread of the coronavirus disease (COVID-19), London, Britain - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Duminică, prim-ministrul britanic Boris Johnson a luat în calcul introducerea unor restricții împotriva COVID-19 mai dure în Marea Britanie. De asemenea, liderul Partidului Laburist l-a îndemnat să impună un al treilea lockdown național.

BUCUREŞTI, 4 ian – Sputnik. Liderul Partidului Laburist Sir Keir Starmer l-a îndemnat pe Boris Johnson să impună un al treilea lockdown național în Marea Britanie în următoarele 24 de ore pentru a împiedica o creștere accentuată a infecțiilor cu COVID-19.

Starmer a declarat duminică reporterilor că măsura ar trebui să fie „primul pas” pentru împiedicarea răspândirii epidemiei de coronavirus, care „în mod clar a scăpat de sub control” și că „nu este bine ca prim-ministrul să sugereze că vor exista restricții suplimentare într-o săptămână sau două sau trei”.

„Această întârziere a fost cauza atât de multor probleme. Aşadar, spun eu, introduceți aceste restricții acum, restricții naționale, în următoarele 24 de ore. (...) Nu putem lăsa ca prim-ministrului să permită epuizarea următoarelor două sau trei săptămâni și apoi să introducă un blocaj național, care este inevitabil. Trebuie impus acum”, a subliniat liderul laburist, citat de Sputnik News.

O sursă guvernamentală citată de Sky News a reamintit că guvernul a introdus în mai multe zone din Marea Britanie restricțiile de nivelul 4 pentru a împiedica răspândirea noii mutaţii a COVID-19 și a ridicat alte zone la nivelul 3.

„Această abordare ţintită este cea potrivită și [nivelurile de restricţii] sunt revizuite pe baza celor mai recente date”, a adăugat sursa.

Experții din domeniul sănătății din Marea Britanie au avertizat cu privire la pericolul reprezentat de noua tulpină a coronavirusului, „VUI - 202012/01”, care, potrivit unui studiu britanic, este cu cel puțin 50% mai contagioasă.

Tulpina a ajuns deja în Italia, Suedia, Franța, Spania, Elveția, Germania, Canada și Japonia, determinând mai mult de 50 de țări să impună restricții de călătorie în cazul Regatului Unit.

Ситуация в Лондоне в связи с коронавирусом - Sputnik Moldova
Marea Britanie, în lockdown de nivelul 5? reacţii în social media

Declaraţiile lui Starmer au venit la câteva ore după ce Johnson a afirmat clar că nu exclude impunerea unor restricții mai dure pentru a contracara creșterea infecțiilor cu coronavirus. El a afirmat aceasta în contextul unor rapoarte din presă care precizau că ar putea fi luate măsuri mai dure până la mijlocul lunii ianuarie și că aceste restricții nu vor fi ridicate până la Paște.

Duminică, încă 54.990 de persoane au fost testate pozitiv pentru COVID-19 în Marea Britanie, fiind a șasea zi consecutivă în care numărul de noi cazuri zilnice a depășit 50.000. Până duminică, numărul total al cazurilor confirmate în țară a crescut la peste 2,5 milioane, cu 74.570 de decese, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Trei sferturi din populația Marii Britanii se află acum sub nivelul 4 de restricţii, care au fost introduse și în întreaga Țara Galilor și în cea mai mare parte a Scoției. În Irlanda de Nord, un nou lockdown de șase săptămâni a intrat în vigoare pe 26 decembrie.

Restricţiile de nivelul 4 includ un avertisment pentru rămânerea la domiciliu, limitarea întâlnirii persoanelor din gospodării diferite la două persoane în aer liber, precum și închiderea magazinelor neesențiale, a frizeriilor și a sălilor de fitness.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0