Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

COVID-19 în Moldova: Noua tulpină nu poate fi depistată

© Public Domain / Flickr / NIH Image GalleryUne cellule infectée par des particules virales du SRAS-CoV-2 (en jaune)
Une cellule infectée par des particules virales du SRAS-CoV-2 (en jaune) - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Noua tulpină a coronavirusului nu poate fi depistată în laboratoarele publice din Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 4 ian – Sputnik. Laboratoarele publice din cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică nu au capacitatea de a depista noua tulpină a virusului Sars Cov-2. Informația a fost confirmată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Totodată, autoritățile anunță că în caz de necesitate probele vor fi expediate laboratoarelor regionale.

 „În acest sens, specialiștii ANSP sunt instruiți conform regulamentelor internaționale privind prelevarea probelor”, a comunicat consilierul în comunicare la Ministerul Sănătății, Cristina Stratulat.

De asemenea, cei de la Sănătate anunță că țara noastră ar putea să achiziționeze echipamentul necesar pentru depistarea noii tulpini.

„Menționăm că MSMPS, cu suportul OMS, sunt în proces de achiziționare a echipamentelor necesare pentru diagnosticarea noii tulpini a virusului”, precizează MSMPS.

Coronavirus - Sputnik Moldova
Societate
COVID-19: Cum va depista Moldova noua tulpină de coronavirus

Amintim, la sfârșitul anului 2020, ministrul în exercițiu al Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că sistemul medical din Republica Moldova nu are posibilitatea de a depista noua tulpină a infecției COVID-19. Mai mult, aceasta afectează cel mai frecvent nu vârstnicii, ci tinerii și copiii.

Întrebată ce crede despre vaccinul anti-Covid, Dumbrăveanu a declarat că cel american este un vis irealizabil pentru țara noastră.

”Pfizer este practic un vis irealizabil pentru Republica Moldova. Noi nu trebuie să ne uităm doar la vaccin ca și prioritate, dar și să vedem absolut toate aspectele logistice. Sunt vaccinuri care au cerințe speciale de păstrare, transportare la -70 de grade. Noi ne dăm foarte bine seama că sunt niște condiții imposibil de realizat în Republica Moldova. Noi nu avem laboratoarele și frigiderele necesare dotate cu capacitățile necesare”, a spus Dumbrăveanu.

Potrivit OMS, rata de infectare cu noua tulpină a crescut de la 1,1 persoane la 1,5. Mai multe țări europene au anunțat că încep vaccinarea populației la sfârșitul acestei luni. În România, startul procesului vaccinării va fi dat pe 27 decembrie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0