Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

COVID-19: Cum va depista Moldova noua tulpină de coronavirus

© AP PhotoCoronavirus
Coronavirus - Sputnik Moldova
Abonare
Noua tulpină a infecției coronavirusului ar putea da mari bătăi de cap Republicii Moldova. Până la moment țara noastră nu are posibilitatea de a o depista.

CHIȘINĂU, 25 dec – Sputnik. Sistemul medical din Republica Moldova nu are posibilitatea de a depista noua tulpină a infecției COVID-19. Mai mult, aceasta afectează cel mai frecvent nu vârstnicii, ci tinerii și copiii. Precizarea a fost făcută de ministrul în exercițiul al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

”Nu avem. Nu avem această posibilitate și o spun franc. Noi vedem că în țările UE această tulpină a fost depistată. Noi avem soluția. Prin suportul noi avem posibilitatea de a face investigațiile în alte laboratoare de referință pentru a depista noua tulpină. Colegii vorbeau despre un laborator din Copenhaga. Însă în Republica Moldova nu avem această posibilitate”, a precizat Dumbrăveanu.

Aceasta spune că nouă tulpină este mai contagioasă. Îmbucurător ar fi faptul că vaccinul elaborat ar fi valabil și pentru tulpina veche, dar și pentru cea nouă.

Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Societate
COVID în Moldova: Și astăzi sunt peste o mie de cazuri noi

”Este vorba despre o mutație genetică a tulpinii, infecției Covid-19. Această tulpină este mai contagioasă. Este vorba de o creștere de 70 de procente, ceea ce cu adevărat este un risc, dar mai grav este că această tulpină afectează mai frecvent tinerii și copiii. Ceea ce e mai îmbucurător este că acel vaccin care a fost elaborat este valabil atât pentru tulpina veche cât și pentru tulpina nouă”, a declarat Dumbrăveanu.

Întrebată ce crede despre vaccinul anti-Covid, Dumbrăveanu a declarat că cel american este un vis irealizabil pentru țara noastră.

”Pfizer este practic un vis irealizabil pentru Republica Moldova. Noi nu trebuie să ne uităm doar la vaccin ca și prioritate, dar și să vedem absolut toate aspectele logistice. Sunt vaccinuri care au cerințe speciale de păstrare, transportare la -70 de grade. Noi ne dăm foarte bine seama că sunt niște condiții imposibil de realizat în Republica Moldova. Noi nu avem laboratoarele și frigiderele necesare dotate cu capacitățile necesare”, a spus Dumbrăveanu.

O nouă tulpină Covid-19 mult mai infecțioasă

Potrivit OMS, rata de infectare cu noua tulpină a crescut de la 1,1 persoane la 1,5. Mai multe țări europene au anunțat că încep vaccinarea populației la sfârșitul acestei luni. În România, startul procesului vaccinării va fi dat pe 27 decembrie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0