Lovitura istorică așteptată în 2021: ruperea Marea Britanii!

© Sputnik / Джастин Гриффитс-Уилльямс / Accesați arhiva multimediaВеликобритания вышла из ЕС
Великобритания вышла из ЕС - Sputnik Moldova
Abonare
Brexit-ul a deschis în Marea Britanie capitolul independenței Scoției – iar încă din prima zi a noului an vine un mesaj clar de la Edinburgh: ”Scoţia îşi va obţine independenţa!”

BUCUREȘTI, 3 ian – Sputnik. Început sub auspicii internaționale complicate, anul 2021 poate aduce o mare lovitură, care ar afecta în felurite moduri situația din Europa: ruperea Regatului Unit! Mai precis, independența Scoției.

Тень человека падает на фасад штаб-квартиры ЕС в Брюсселе - Sputnik Moldova
Brexitul la final: s-au semnat tratatele!

Imediat după încheierea Brexit-ului la ora 00.00 a noului an, subiectul a fost deschis de premierul scoţian Nicola Sturgeon.

”Sper că Scoţia îşi va obţine independenţa şi că va putea să se alăture Uniunii Europene”, spune Sturgeon,  subliniind că Brexit-ul s-a făcut împotriva voinţei scoţienilor.

Nicola Sturgeon spune clar: ”Suferim acum un Brexit dur împotriva voinţei noastre, în cel mai prost moment posibil, în mijlocul unei pandemii şi al unei recesiuni economice”.

Premierul scoțian a adus în discuție Irlanda și avantajele pe care țara vecină le are:

”Pe măsură ce Irlanda independentă își ocupă locul în Consiliul de Securitate al ONU, astăzi Scoția, nu (încă) independentă, este scoasă din UE împotriva voinței noastre. E timpul să ne punem pe scaunul de conducare al propriului viitor, Scoția!”, a scris premierul scoțian pe Facebook.

Anterior, femeia premier care conduce destinele Scoției a transmis un mesaj către UE: ”Scoția va reveni curând, Europa. Ține lumina aprinsă!”

Boris Johnson - Sputnik Moldova
Brexitul s-a încheiat în noaptea de Anul Nou

”Ca membru independent al Uniunii Europene, Scoția ar fi un partener și un constructor de pod - nu doar un pod pentru construirea unei economii mai puternice și a unei societăți corecte, ci și o punte între UE și Marea Britanie”, a spus Sturgeon.

Nicola Sturgeon nu intenționează să piardă timpul, ci anunță intenția unui nou referendum pentru independența Scoției. Dar, în ciuda dorinței scoțienilor, decizia finală de a organiza un referendum îi revine premierului de la Londra, opozant total al ideii.

Dacă la referendumul din 2014 55% dintre scoțieni au votat împotriva independenței, acum se pare că numai puțin peste 40 sunt pentru menținerea în Regatul Unit, în timp ce 58% ar vota independența. Motivul schimbării opiniei este Brexit – îmoptriva căuia s-au promnunțat 62% dintre scoțieni.

”Locuitorii Scoției au fost ignorați și tratați cu dispreț pe tot parcursul procesului Brexit”, susține ferm Nicola Sturgeon. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0