Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce vinurile autohtone sunt uneori mai scumpe decât cele de import

© Sputnik / Miroslav RotariVin
Vin  - Sputnik Moldova
Abonare
Se vorbește de multe ori că vinurile autohtone sunt mai scumpe decât cele importate. Totuși, cetățenii trebuie să știe să aprecieze un vin bun, iar și dacă este mai scump atunci și motive sunt mai multe.

CHIȘINĂU 2 ian - Sputnik. Gheorghe Gaberi produce butași de viță de vie, iar în cei peste 20 de ani de activitate pe piața locală și cea internațional, a analizat situația vinificatorilor din întreaga lume.

День вина в Гагаузии - Sputnik Moldova
Societate
Două vinuri din Moldova au câștigat Marea Medalie de Aur
Într-un interviu pentru Sputnik Moldova l-am întrebat care este motivul pentru care vinurile autohtone sunt uneori mai scumpe decât cele de import și dacă prețul dictează cumva și calitatea produsului. 

”Să știți că fiecare țară are vinuri bune și nu putem să zicem, de exemplu, că vinurile din Italia sunt mai bune decât cele din Moldova. În Italia sunt producători care fac vinuri bune, dar au un preț mic. În supermarket-urile din orice țară puteți găsi vinuri bunișoare la preț de 2, 3 euro sticla. Să nu uităm însă că în țările dezvoltate, sunt subvenții înalte, producătorii primesc susținere mare pentru procurarea echipamentului tehnologic, echipamentele agricole și ei uneori pot vinde produsul la preț de producător pentru că deja a primit jumătate din bani din Fondurile de Subvenționare. Este într-o poziție mult mai favorizată decât producătorul nostru, care cu părere de rău este mai puțin susținut”, a declarat Gheorghe Gaberi.

În același timp, antreprenorul afirmă că de fapt vinurile produse în Republica Moldova sunt mult prea ieftine pentru calitatea lor și costul real, iar din acest motiv vinificatorii nu pot oferi prețuri mai bune la cumpărarea strugurilor. 

”Se oferă 3,4 lei pentru 1 kg de struguri, un preț foarte jos, în timp ce în Italia se achită 1 euro pentru 1 kg de struguri pentru producerea vinului. Din acest motiv viticultorii mici în spcial nu au posibilitate să modernizeze plantațiile. Am spus de multe ori vinificatorii inițial și-au creat o imagine că produc vinuri ieftine, iar în lume este o zicală: ”Tot ce este ieftin, nu poate fi și bun”, dar georgienii din start au pus preț mai bun, de 2, 3 ori mai mari decât cele din Moldova. Cu părere de bine, în ultimii ani la noi s-a investit foarte mult în sectorul vinicol, s-au implementat tehnologii de ultimă oră, avem vinării care pot pe bună dreptate să concureze cu alte fabrici din orice țară a lumii, nu cedează cu nimic”, susține Gheorghe Gaberi.

Vinurile moldovenești sunt cumpărate de 67 de țări, printre care Australia, Norvegia, Libia, Afganistan, Siria, Togo și Guam.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0