Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cifre dure: Care este nivelul de sărăcie în Republica Moldova

© Sputnik / Владимир Сергеев / Accesați arhiva multimediaBani, dolar, portmoneu
Bani, dolar, portmoneu - Sputnik Moldova
Abonare
Moldova continuă să aibă cetățeni săraci, care trăiesc la limită. Cei mai mulți oameni care nu au bani locuiesc la sate și nu au studii.

CHIȘINĂU 2 ian - Sputnik. Datele Birului Național de Statistică arată că în 2019 pragul sărăciei a constituit în medie 2095 lei lunar de persoană. Astfel, aproape 11% din populația țării a trăit cu venituri mai mici de 1 700 de lei lunar, adică în pragul sărăciei extreme. Oamenii din mediul rural sunt mai săraci decât cei din mediul urban. 3 din 10 locuitori din sate trăiesc în sărăcie absolută în comparație cu 1 din 10 cât s-a înregistrat în orașe. 

Денежные купюры США, архивное фото - Sputnik Moldova
FMI știe cum va salva lumea: Riscăm o sărăcie mai mare
Cele mai mici venituri le-au avut locuitorii din sudul țării, de peste 40%, urmați de cei din centru cu 29,8%, iar pe locul trei se află cetățenii din nord - 27,7%. Cei mai mulți bani îi câștigă locuitorii din Chișinău. În Capitală, incidența sărăciei absolute a fost de 4,4%. 

Analiza arată că situația financiară este influențată și de studiile pe care le au oamenii. Persoanele care nu au studii sau le au doar primare, incidența sărăciei este de peste 78 la sută. În cazul celor cu studii medii generale cifra este de 27,5%, a celor cu studii de specialitate situația este de 17,3%, iar a celor cu studii superioare de 4,6 la sută. 

Cei mai puțin bani au persoanele care muncesc în agricultură sau trăiesc doar din prelucrarea terenurilor, urmați de pensionari și cei care trăiesc din contul transferurilor de peste hotare. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0