Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Mesajul de Anul Nou al Ambasadei Rusiei în România

© Inquam Photos / GEORGE CALINDrapelele Rusiei și României
Drapelele Rusiei și României - Sputnik Moldova
Abonare
Diplomații ruși la București au transmis românilor că doresc cu sinceritate popoarelor celor două țări – Rusia și România – să lase în urmă vremurile sumbre ale pandemiei și să se întoarcă la o viață normală.

BUCUREȘTI, 1 ian – Sputnik. Mesaj profund al diplomaților ruși la București cu prilejul Anului Nou. Aceștia au transmis că doresc cu sinceritate popoarelor țărilor noastre să lase în urmă vremurile sumbre ale pandemiei și să revină la o viață normală, liberă de numeroase restricții sanitare, cu bucuriile și necazurile sale obișnuite.

Ежегодная пресс-конференция президента РФ В. Путина - Sputnik Moldova
Rusia
Vladimir Putin i-a felicitat pe cetățenii ruși cu venirea Anului Nou
”Însă, pentru a obține aceasta, va trebui să muncim”, se arată în mesajul Ambasadei Rusiei la București.

Diplomații spun că Rusia întâmpină Noul An cu o dispoziție optimistă. Eforturile SUA și aliaților lor cei mai apropiați de a sugruma Rusia cu sancțiuni ”cu sau fără vreun pretext”, nelegitime din punctul de vedere al dreptului internațional, rămân zădarnice.

Știința, industria și agricultura rusă răspund la aceasta cu realizări modeste, dar ponderabile în domeniul dezvoltării industriale și producției de alimente, substituirii importurilor, contracarării amenințărilor epidemice și consolidării apărării naționale.

Pe această cale, serviciul de presă al Ambasadei Rusiei la București a prezentat doar unele dintre cele mai remarcabile fapte.

Astfel, în decembrie 2020, în Rusia, unul printre primele state din lume, a început vaccinarea în masă, voluntară și gratuită împotriva COVID-19, cu vaccinul din Rusia ”Sputnik V”, elaborat de Institutul Gamaleia. În primul rând, această oportunitate au primit-o ”grupurile de risc”, în special, medicii lor eroici.

Игорь Додон передал власть Майе Санду - Sputnik Moldova
Societate
Primul mesaj de Revelion al Maiei Sandu în calitate de președinte
Referitor la ratele naționale de infectare cu COVID și de mortalitate din cauza acestei boli - la 100 de mii de locuitori - Rusia se află doar între locurile 50 și 60, printre țările lumii, cu o rată cu mult mai scăzută, față de SUA, Suedia, Turcia, Brazilia, Italia, Marea Britanie, majoritatea statelor UE.

Savanții ruși au elaborat, realizat și au înregistrat deja încă un vaccin anti-COVID – ”EpiVacCorona”. Urmează să apară și alte medicamente antivirale. Vaccinarea cu ”Sputnik V” a început în Argentina, Belarus, Serbia.

Vaccinul rus se achiziționează, și există planuri de a-l produce pe teritoriul Uniunii Euro-Asiatice, Indiei, Venezuelei, Emiratelor Arabe Unite, Egiptului și mai multor alte state.

”Ne bucurăm să-i asigurăm pe prietenii noștri români de eficiența ridicată și inofensivitatea vaccinurilor rusești, în primul rând, Sputnik V”, se arată în mesajul Ambasadei Rusiei la București.

Dovada cea mai bună în acest sens este lansarea unui proiect comun între cea mai mare companie farmaceutică europeană AstraZeneca și Institutul Gamaleia din Rusia, menit să creeze un nou vaccin anti-COVID-19.

Interiorul casei in care locuiesc măicuțele acum - Sputnik Moldova
Societate
Măicuțele de la Rona de Sus se roagă pentru Vladimir Putin
Directorul general al ”AstraZeneca”, Pascal Soriot a subliniat, cu prilejul semnării Memorandumului de colaborare, că ”ar dori să recunoască încă odată inteligența savanților ruși și munca minunată a Institutului Gamaleia. Și ne bucurăm foarte mult să ne unim forțele pentru a salva vieți nu numai în Rusia, ci și în întreaga lume”.

În luna decembrie s-au înregistrat o serie de realizări remarcabile în domeniul aviației și cosmonauticii.

La 14 decembrie a avut loc o nouă lansare în spațiu a rachetei grele ”Angara -A5” care poate transporta pe orbită navele pilotate care urmează să fie utilizate pentru a ajunge pe Lună.

La 15 decembrie a decolat avionul de pasageri rus МС-21, dotat, în premieră pentru perioada post-sovietică, cu cele mai noi turboventilatoare cu o tracțiune de până la 18 tone, produse complet din componente autohtone și pe baza soluțiilor de proiectare autohtone.

La 16 decembrie a decolat noul avion de pasageri Il-114-300 destinat transporturilor regionale și capabil să aterizeze pe terenurile puțin amenajate și să funcționeze în condițiile de frig polar.

După lansarea centralei nucleare plutitoare rusești ”Akademik Lomonosov”, unice în lume, la începutului anului 2020, în toamnă a fost lansat la apă cel mai mare ”spărgător de gheață non-nuclear” „Viktor Cernomîrdin” - lungime – 147 m, lățime – 29 m. Continuă să se construiască o serie nouă de spărgătoare de gheață nucleare.

Toate acestea le permit rușilor să spere că Ruta Mării Nordului, care leagă Europa și Estul Asiei prin acvatoriul Arcticii ruse în viitorul apropiat va deveni cea mai mare arteră de transport din lume care funcționează pe tot parcursul anului. În 2020 a fost stabilit un record pentru numărul de curse care au folosit această rută de mare perspectivă, care, în ciuda recesiunii globale pandemice, a depășit nivelul anului 2019 cu aproape 40%.

Rusia respinge limbajul de ultimatumuri impus de Washington

Diplomații ruși spun că motivul pentru care au prezentat aceste lucruri îl reprezintă faptul că mass-media atât din România, cât și din Occident, în general, preferă să scrie despre Rusia ”nimic sau rău”.

În ceea ce privește, însă, testările reușite și trecerea la dispozitivul de luptă a noilor rachete hipersonice ruse, sistemele de laser etc, diplomații ruși la București nu insistă, dar subliniază, totuși, pe bună dreptate, că opiniei publice din România i se comunică în stilul unui thriller tendențios antirus.

”Notăm doar faptul că Rusia își consolidează apărarea pe teritoriul propriu național, propune Occidentului un dialog onest și egal, bazat pe respect reciproc, dar respinge limbajul de ultimatumuri impus de Washington și tentativele disperate ale conducerii NATO de a-și justifica dorința pasionantă pentru a majora cheltuielile militare - chiar în perioada pandemiei și a recesiunii! - învocând ”o amenințare rusă”, se mai arată în comunicatul Ambasadei Rusiei la București.

Serviciul de presă al Ambasadei Rusiei la București subliniază că, din păcate, până acum nu au auzit niciun răspuns inteligibil și constructiv la inițiativele concrete ale diplomației ruse, menite să prevină o nouă saturație a continentului european cu rachete de rază medie și scurtă, de data aceasta, mult mai destructive, să salveze Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune privind dosarul nuclear iranian la nivelul Consiliului de Securitate al ONU în 2015, să păstreze Tratatul Cer Deschis care este recunoscut drept măsură unică de încredere chiar în Occident. Acest lucru este valabil și pentru diplomația românească...

”Cu alte cuvinte, Noul An 2021 să ne aducă și fericire nouă!”, se arată în finalul mesajului Ambasadei Ruse la București.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0