Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova: Câți prunci s-au născut în noaptea de Revelion

© Sputnik / Александр Кондратюк / Accesați arhiva multimediaNou născuți
Nou născuți - Sputnik Moldova
Abonare
În noaptea de Revelion, patru copii au apărut pe lume la maternitatea Institutului Mamei și Copilului. Este vorba despre două fete și doi băieți. Totodată, la Maternitatea nr.1 din Chișinău s-au născut cinci micuți: patru băieți și o fată.

CHIȘINĂU 1 ian - Sputnik. Pe unele femei noaptea dintre ani le-a prins în sala de nașteri, astfel s-au ales cu cel mai frumos cadou și au devenit mame. 

Bebeluș - Sputnik Moldova
Societate
Au văzut lumina zilei în ambulanță: Copii născuți în drum spre maternitate
Patru bebeluși s-au născut de Revelion la Institutul Mamei și Copilului (IMC). Prima care și-a bucurat părinții cu apariția sa este o fetiță de 3,3 kilograme.

Ea s-a născut la ora 01:48. Potrivit ofițerului de presă al IMC, Maxim Cazacu, deocamdată, părinții nu au decis ce nume va purta micuța. Toți cei patru nou-născuți, dar și mamele lor se simt bine, iar în câteva zile vor fi externați.

Serviciul de presă al instituției medicale a declarat pentru Sputnik Moldova că în acest an s-a înregistrat cu o naștere mai mult, decât în noaptea de Revelion din 2020. Atunci pe lume au apărut trei bebeluși, doi băieți și o fată. 

Totodată, la Spitalul Clinic Municipal nr.1 s-au născut în noaptea de Revelion cinci copii. Ofițerul de presă Cristina Ipati a declarat pentru Sputnik Moldova că este vorba despre patru băieți și o fată. Primul a apărut pe lume un băiat, la ora 00:01.

Din an în an, tot mai puțini prunci se nasc în Republica Moldova

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică (făcute publice în data de 29 mai 2020), în 2019, în Republica Moldova s-au născut vii 32 de mii de prunci, cu 7,8% mai puțin față de anul precedent - 2018.

Новогодние троллейбусы  - Sputnik Moldova
Troleibuze decorate în straie de sărbătoare, în seara de Revelion
Rata natalității înregistrată în anul 2019 a constituit 12,2 născuți-vii la 1000 de locuitori, fiind cea mai joasă din ultimii 5 ani. În perioada 2015-2019, cea mai înaltă rată a natalității s-a înregistrat în anul 2015 – de 14,5 născuți-vii la 1000 de locuitori.

Biroul Național de Statistică nu oferă deocamdată date privind numărul pruncilor născuți în 2020, acestea fiind făcute publice, de obicei, la câteva luni după trecerea anului.

Cei născuți anul acesta, vor ajunge să trăiască în secolul 22

Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) a publicat prognoza cu privire la câți copii se vor naște în 2021 în lume.

Cei mai frumoși Pomi de Crăciun din Capitală  - Sputnik Moldova
Video
Cei mai frumoși brazi de Anul Nou din Chișinău
Potrivit aceste cercetări, speranța de viață a pruncilor născuți în data de 1 ianuarie 2021 este de 84 de ani. Și potrivit acelorași statistici, în lume, în data de 1 ianuarie 2021 se vor naște 371 de mii de prunci. Jumătate dintre aceștia vor fi din următoarele țări: India, China, Nigeria, Pakistan, Indonezia, Etiopia, SUA, Egipt, Bangladesh și Republica Democratică Congo.     

Dacă speranța de viață a celor născuți în 2021 este de 84 de ani, atunci mulți dintre ei vor ajunge în viață până în anul 2105, adică vor ajunge să trăiască în secolul 22.   

În general, potrivit analiștilor UNICEF, în 2021 se vor naște 140 de milioane de prunci.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0