Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii își pun dorințe, dar și se roagă în noaptea de Revelion

© Sputnik / Mihai CarausНовогодние елки 2020
Новогодние елки 2020 - Sputnik Moldova
Abonare
În seara de Revelion, creștinii ortodocși participă la Slujba de binecuvântare a Noului An. De regulă, aceasta se săvârșea la miezul nopții, dar în acest an va fi oficiată după Vecernie în majoritatea țărilor. Mulți moldoveni recunosc că-și pun dorințe de Revelion. 

CHIȘINĂU, 31 dec – Sputnik. Unii moldoveni recunosc că-și pun dorințe în noaptea de Revelion, în timpul celor 12 bătăi ale orologiului, și mulți spun că acestea chiar li s-au împlinit pe parcursul anului.

Подарок - Sputnik Moldova
Societate
Cum alegi cadoul perfect de Anul Nou și care ar fi darul greșit

Am discutat la temă cu prietenii mei de pe Facebook și cu persoanele cu care comunic mai des în viața reală, pentru a scrie acest material. 

În timp ce unii își formulează dorințele în gând, alții respectă „procedura consacrată” – o scriu pe un un bilețel și, cât timp ceasul bate ora 24:00, îi dau foc hârtiuței, iar scrumul îl adaugă în cupa de șampanie pe care o ciocnesc cu comesenii la intrarea în noul an. În glumă fie spus, important este să poți scrie cât mai mărunt, iar bilețelul să aibă dimensiuni cât mai mici, pentru ca nu cumva să te intoxici cu noxele de la scrum. Alții pur și simplu aruncă scrumul pe geam.

Revelionul – seara în care ne reînnoim speranța 

Revelionul este o sărbătoare a speranței de mai bine pentru majoritatea moldovenilor.

Și este minunat că oameni care au trecut prin situații grele au puterea la sfârșit de an să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru toate, să simtă și să manifeste recunoștință și să viseze.

Viața merge înainte și anume această mișcare, cu bucuria celor bune și cu depășirea celor rele, definește viața.

Еще один незаменимый ритуал этого праздника - поднять бокалы под бой курантов. - Sputnik Moldova
Societate
Toxiinfecții de Revelion: Nu călca pe grebla anilor trecuți

În ce măsură ni s-au îndeplinit dorințele pe care le-am avut acum un an? Ce fel de obstacole au făcut imposibilă realizarea lor? Teama de necunoscut? Frica de succes? Ezitările legate de acceptarea situațiilor noi? Dar, în definitiv, am avut nevoie cu adevărat de ceea ce ne doream la Revelionul trecut?

Poate că cel mai mare succes al nostru este că suntem în viață la sfârșitul acestui an și că avem șansa să corectăm anumite lucruri sau să le facem mai bine. Să fim blânzi cu noi înșine la finalul acestui an foarte solicitant din punct de vedere emoțional și psihologic. Și să ne bucurăm ca niște învingători la intrarea în anul nou.

„Un leu (un câine) viu este mai de preț decât un leu mort”, spune Eclesiastul

Teologii ortodocși subliniază că creștinii resping ideea că omul are un destin bătut în cuie de Dumnezeu.

Religia creștină pune accentul pe dreptul la libera alegere (Liberul Arbitru) pe care Dumnezeu i l-a dat omului – la orice etapă avem dreptul să luăm o altă decizie, să ne modificăm traseul vieții.

Și cea mai bună alegere a unui creștin este „Arată-mi, Doamne, calea pe care voi merge” – să fie inspirat ce alegere îi este cu adevărat de folos.

Pentru ce se roagă Biserica Ortodoxă de Revelion

Biserica Ortodoxă are o slujbă specială pentru noaptea dintre ani, care începe chiar la miezul nopții. Este o slujbă de mulţumire şi de binecuvântare a începutului noului an calendaristic civil.

Anul acesta, din cauza restricțiilor de circulație la ore târzii impuse din cauza COVID-19, în majoritatea țărilor aceste slujbe sunt oficiate imediat după Vecernie.

De exemplu, în România, în contextul prelungirii stării de alertă, deplasarea în afara domiciliului este interzisă după ora 23:00.   

Masa de Revelion - Sputnik Moldova
Societate
Cât cheltuie moldovenii pentru masa de Crăciun și Revelion

Mulți enoriașii ai căror biserici nu oficiază slujba specială la cumpăna dintre ani sau cei care n-au posibilitatea să meargă la biserică în această noapte, vor privi transmisiunile în direct pe internet sau cele ale posturilor tv ortodoxe, precum Soyuz TV (Rusia) și Trinitas TV (România). Slujbele speciale vor fi săvârșite în jurul orei noastre 18:00 – 19:00, dar înregistrările vor fi publicate ulterior pe YouTube și posturile de televiziune le vor prezenta și în reluare. 

La Te Deum-ul pentru trecerea în noul an creștinii înalță rugaciuni de mulțumire - Slavă lui Dumnezeu pentru toate! - și de cerere.

Îi mulțumim Domnului că am trecut cu bine încă un an. Îi mulțumim pentru binefacerile ce s-au revărsat asupra noastră și a famililor noastre.  

Conform textului slujbei, mulțumim pentru faptul că suntem și că Dumnezeu ne-a mai dat timp să ne desăvârșim pe calea pocăinței, că nu ne-a răsplătit după fărădelegile și păcatele noastre.

Ne rugăm, de asemenea, ca în anul care vine Dumnezeu să ne păzească de tot răul, de ispite, de boli, de căderi, de vrăjmași și vrăjmășie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0