BRUXELLES, 31 dec - Sputnik. Portugalia va avea pe agendă, la președinția UE, pregătirea recuperării post-COVID-19 şi încheierea demersurilor care să permită punerea în aplicare a Mecanismului de Rezilienţă şi Redresare. Nu trebuie uitat nici Brexitul care va crea probleme începând de anul următor de când se schimbă total relația Marii Britanii cu UE.
În schimb, Preşedinţia germană lasă moştenire un acord pentru planul de recuperare şi buget comunitar pentru perioada 2021-2027. Dar și aici trebuie găsite instrumentele care să permită ca fondurile să înceapă să ajungă la statele membre.
Deja semanrea acordului a trecut prin problema ”statului de drept”, unde Ungaria și Polonia au luat o atitudine fermă. E de așteptat ca și modalitățile de plată ale fondurilor UE să fie obiect de dispută.
Nu în ultimul rând, Portugalia va trebui să gestioneze și problemele sociale care vor apărea în UE din cauza crizei economice. De altfel, Portugalia vrea să acorde prioritate pilonului social al UE, fiind chiar ea o țară cu probleme sociale.
Portugalia va trebui, totodată, să medieze relația UE cu Marea Britanie într-o perioadă în care se va aplica acordul mult dezbătut între Londra și Bruxelles.
Pe parcursul acestui semestru, Portugalia doreşte să dea un impuls special relaţiilor cu India, prin intermediul primului summit între gigantul asiatic şi Uniunea Europeană, într-un moment în care există deja discuţii pentru un viitor acord comercial.
Portugalia are relaţii puternice şi cu Brazilia, cu care, în semestrul în care Portugalia a deţinut ultima preşedinţie europeană prin rotaţie, în 2007, a organizat un summit în care s-a decis consolidarea relaţiilor economice şi comerciale. Această frăţie ar putea fi utilă în perspectiva acordului dintre UE şi Mercosur.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova