Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Anatol Usatîi, realizările în economie pe parcursul anului

© Sputnik / Mihai CarausBani
Bani - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Economiei și Infrastructurii Drumurilor, Anatol Usatîi, a prezentat astăzi situația macroeconomică din țară pe parcursul anului 2020.

CHIȘINĂU 31 dec - Sputnik. Ministrul Economiei susține că în ultimele nouă luni ale anului PIB-ul s-a diminuat cu 8,2%, iar acest fapt a fost cauzat de comerțul interior, exterior, transport și depozitare, sectorul HoReCa și cel agricol, toate afectate de criza pandemică.

Conferința Guvernului Chicu - Sputnik Moldova
Politică
Cu ce regrete pleacă Ion Chicu și Viorica Dumbrăveanu
”În schimb, domeniile construcții și activitățile financiare și asigurări au avut aport pozitiv asupra dinamicii PIB-ului, în total asigurând o creștere de 0,3 puncte procentuale”, a menționat Anatol Usatîi.

Ministrul Economiei susține că întreprinderile mici și mijlocii erau ținta crizei pandemice, iar din acest motiv Guvernul a venit cu mai multe proiecte de susținere. Unul dintre ele este programul de susținere a Digitalizării IMM-urilor, prin care 180 de afaceri au fost finanțate și au menținut o mie de locuri de muncă. 

”Am avut 10 programe, printre care: PARE 1+1, femei în afaceri, start-up pentru tineri, toate în sumă de 119 milioane de lei, iar pe parcursul anului 15 agenți economici au beneficiat de suport prin ODIMM. În urma implementării acestor programe, vor fi create și menținute 2 mii de locuri de muncă pe parcursul anului”, a spus Anatol Usatîi.

La ce să ne așteptăm în continuare?

”Conform prognozei coordonate cu FM, unde s-a analizat evoluția economică a principalelor țări partenere pentru Republica Moldova, putem spune că ultima prognoză din toamnă este mai optimistă decât cea din primăvară. Țările partenere recuperează mult mai bine pierderile lor și noi contăm pe această recuperare. La fel, putem spune că toți indicatorii arată că numărul locurilor de muncă este în creștere cu 200, veniturile, taxele și impozitele, la fel sunt în creștere. Opțiunea pesimistă nu s-a materializat și este foarte important”, a declarat Anatol Usatîi.

Сергей Пушкуца - Sputnik Moldova
Ce realizări în 2020 a raportat Serghei Pușcuța

Ministrul Anatol Usatîi a precizat că pe parcursul lui 2020 au fost valorificate în total 1,5 miliarde de lei, față de 1 miliard în 2019, un record privind investițiile în infrastructură. 

”Investițiile în infrastructura de transport a energiei electrice: în 2014-2021 au fost cheltuite 40 de milioane în acest sens, iar în următorii patru ani se vor aloca 260 de milioane de euro pentru investiții, în special în linii electrice și siguranța energetică. Investițiile în infrastructura rutieră au crescut în 2020 cu 1,4 miliarde de lei, conform programelor Drumuri Bune: de la 950 de milioane în 2019, la 1,3 miliarde în 2020, s-au reconstruit mai mult de 900 de km de drumuri. Acest proiect este cu succes finalizat. Fondul rutier - de la 1,24 milioane, la 1,6 milioane, rezultatele sunt vizibile. Alocații pentru APL, de la 766 de milioane de lei la peste 1 miliard de lei”, a menționat Anatol Usatîi.

Anatol Usatîi este ultima zi la șefia Ministerului Economiei. Deocamdată, secretarul de stat Mihail Lupașcu va asigura interimatul funcției. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0