Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Nici în 2020 nu am fost feriți de incendii: Vieți mistuite de foc

CC0 / Pixabay / skeeze / Incendii
Incendii - Sputnik Moldova
Abonare
Nici anul 2020 nu a trecut fără incendii. Zeci de moldoveni au murit din cauza flăcărilor nemiloase, iar multe case au fost distruse. Pompierii bat alarma și îndeamnă oamenii să fie prudenți și să respecte regulile antiincendiare.

CHIȘINĂU, 30 dec – Sputnik. Anul 2020 a fost zguduit de mai multe incendii care s-au produs în Republica Moldova. Datele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență arată că în cele 12 luni ale anului s-au înregistrat 1 667 de incendii, în creștere cu 9% față de 2019. Din cauza flăcărilor, 99 de moldoveni au decedat, majoritatea sunt bărbați, dar sunt și patru copii, iar 32 de oameni s-au ales cu arsuri. Anul trecut însă din cauza focului au murit 101 oameni, dintre care 5 minori. 

”70 la sută din cauzele izbucnirii incendiilor în țară țin de factorul uman și anume încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor, fie la exploatarea surselor de încălzire, fie este vorba despre neglijența cu sursele de aprindere”, precizează Liliana Pușcașu, șefa Serviciului de Presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. 

Cele mai multe persoane au decedat din cauza flăcărilor produse în case particulare - 61, 8 victime au fost depistate în apartamente, 6 în bucătării de vară, 5 - în construcții auxiliare, 2 oameni au murit în mașină, iar restul victimelor au fost depistate în alte circumstanțe.

Cele mai frecvente incendii, în care au murit oameni au fost provocate de: 

Incendiu - Sputnik Moldova
Societate
Video: O casă cu trei nivele a luat foc la Drochia
Imprudența în timpul fumatului – 42 persoane
  • Nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la exploatarea
    sobelor și canalelor de evacuare a fumului – 19 persoane
  • Incendierea intenționată – 4 persoane 
  • Scurtcircuit – 4 persoane
  • Încălcarea regulilor împotriva incendiilor la exploatarea aparatelor
    electrice de uz casnic – 4 persoane
  • Construcția greșită, defecte ale sobelor și canalelor de evacuare a
    fumului – 2 persoane
  • Nerespectarea regulilor de exploatare a instalațiilor cu gaze, cu gaz
    lampant, cu benzină și alte instalații – 2 persoane
  • Alte cauze – restul persoanelor
  • Țigările nestinse au demonstrat în ultimii ani că sunt un adevărat pericol pentru viața oamenilor. În luna mai, un bărbat în vârstă de 55 de ani din localitatea Medeleni, raionul Ungheni, și-a pierdut viața în urma unui incendiu care s-a produs în propria locuință, din cauza unei țigări nestinse. 

    CC0 / Pixabay / markusspiske / Țigări
    Nici în 2020 nu am fost feriți de incendii: Vieți mistuite de foc - Sputnik Moldova
    Țigări

    În perioada rece a anului, când oamenii fac focul în sobe, la fel crește numărul cazurilor de incendii. În luna noiembrie, o bătrână de 80 de ani din satul Cosăuți, raionul Soroca, a ars de vie în propria casă din  cauza unui incendiu provocat de soba defectă. 

    © Photo : Ministerul Afacerilor InterneO bătrână a ars de vie în propria casă
    Nici în 2020 nu am fost feriți de incendii: Vieți mistuite de foc - Sputnik Moldova
    O bătrână a ars de vie în propria casă

    La începutul lunii decembrie, un bărbat țintuit la pat din raionul Hâncești a ars de viu în propria casă, la fel din cauza unei sobe defecte. Bărbatul locuia singur. 

    © Photo : Facebook / Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAIIncendiu în clădirea Filarmonicii
    Nici în 2020 nu am fost feriți de incendii: Vieți mistuite de foc - Sputnik Moldova
    Incendiu în clădirea Filarmonicii

    Iar recent un bărbat din orașul Cahul, de 74 de ani, și-a pierdut viața într-un incendiu izbucnit în apartament, la fel din cauza nerespectării regulilor antiincendiare la exploatarea sobei de încălzit.

    Un alt caz macabru s-a înregistrat în data de 22 decembrie. Trei cadavre carbonizate au fost depistate într-o gospodărie din satul Unguri, raionul Ocnița, în urma unui incendiu. În prezent, poliția cercetează acest caz. În total, pe parcurusl anului, pompierii au reușit să salveze de foc 290 de persoane aflate în pericol.

    În 2020 Moldova a pierdut o bijuterie din Chișinău, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”

    O pierdere imensă pentru întreaga țară provocată de flăcări în acest an a  fost Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”. S-a întâmplat în data de 24 septembrie. Pompierii au luptat ore în șir pentru a stinge incendiul, însă focul a mistuit totul în calea sa. Flăcările au distrus ambele săli de concerte, numeroase instrumente muzicale și partituri prețioase. Suprafața afectată de incendiu constituie peste trei mii de metri pătrați. 

    © Sputnik / Mihai CarausПожар в здании Филармонии
    Nici în 2020 nu am fost feriți de incendii: Vieți mistuite de foc - Sputnik Moldova
    Пожар в здании Филармонии

    Din fericire, nicio persoană nu a avut de suferit. Până acum, specialiștii au înaintat trei ipoteze privind cauzele izbucnirii incendiului: defecțiunea echipamentului electric, producerea unui scurtcircuit și nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de secționare și tăiere a metalului. 

    © Photo : Miroslav RotariIncendiu în clădirea Filarmonicii
    Nici în 2020 nu am fost feriți de incendii: Vieți mistuite de foc - Sputnik Moldova
    Incendiu în clădirea Filarmonicii

    Pentru lucrările de demontare a clădirii Filarmonicii Naționale au fost alocate 454 de mii de lei. Lucrările sunt pe ultima sută de metri, iar după finalizarea lor va fi efectuată încă o expertiză a clădirii avariate de incendiu. 

    Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
    Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

    Fluxul de știri
    0