Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Chicu spune de ce nu va asigura interimatul funcției de premier

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaPremierul Ion Chicu
Premierul Ion Chicu - Sputnik Moldova
Abonare
Ion Chicu a dezvăluit de ce nu este de acord să asigure interimatul funcției de premier după data de 31 decembrie. Premierul demisionar a făcut declarațiile în această seară la un post de televiziune.

CHIȘINĂU 30 dec - Sputnik. Premierul Ion Chicu susține că în data de 4 decembrie a discutat cu actualul președinte Maia Sandu despre dizolvarea Parlamentului. 

Ion Chicu  - Sputnik Moldova
Politică
Scenariu apocaliptic pentru Moldova: Ce se va întâmpla după plecarea lui Chicu
”Am comunicat atunci președintelui că dacă dumneaei alege dizolvarea Parlamentului prin demisia Guvernului, nu voi asigura interimatul, de asta îmi pare straniu atitudinea dumneaei acum. I-am propus și a doua posibilitate: ca Parlamentul să nu aprobe 90 de zile legi. Răspunsul doamnei președinte a fost protestul din 6 decembrie cu insistența demisiei Guvernului. Atunci i-am spus că nici miniștrii din blocul economic-social nu vor rămâne, cel mai probabil. Atunci Sandu avea și un candidat la funcția de premier. Nu voi da numele, să o întrebați direct. Eu repet că, fiind aprobat bugetul, sunt bani pe conturile bugetului, mare necesitate într-un premier nu este acum”, a declarat Ion Chicu. 

Premierul a fost întrebat întrebat dacă decizia Guvernului pe care îl conduce este o răzbunare împotriva actualului președinte. 

”Nu e răzbunare. Nu sunt persoana care să ma las pe val de emoție. Eu la 12 septembrie am anunțat într-o postare pe Facebook că acest Parlament trebuie dizolvat la prima posibilitate și voi face tot posibilul în acest sens pentru a fi dizolvat. Și în prima zi după aprobarea legilor bugetare am făcut acest lucru, am mers în demisie. În Republica Moldova au mai fost cazuri când premierul nu a asigurat interimatul. În cazul nostru nu era emoție”, a declarat Ion Chicu. 

Ion Chicu spune că pe lângă miniștri, și secretarii de stat au plecat din funcție.

Roman Mihăeș - Sputnik Moldova
Politolog, despre un Guvern interimar și alegeri parlamentare anticipate
”Toți au dorit să plece. Dacă ne amintim cum au fost tratați toți miniștri și secretarii de stat, insultați, învinuiți, le înțeleg decizia. Oamenii au considerat că nu vor putea activa”, spune Chicu. 

Ion Chicu a anunțat demisia echipei sale guvernamentale în data de 23 decembrie și a spus că nu va exercita interimatul funcției după 31 decembrie. Președintele Maia Sandu ar urma să desemneze un premier interimar.

Joi, 31 decembrie, la ora 10:00, într-o conferință de presă ce va fi organizată în sediul Guvernului, premierul Ion Chicu, împreună cu vicepremierul Sergiu Pușcuța, ministrul Finanțelor, Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, și Anatol Usatîi, ministrul Economiei şi Infrastructurii, vor prezenta informații ample despre executarea bugetului pe 2020, despre situația macro-economică și socială din țară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0