Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Bugetul Chișinăului pentru 2021, votat fără prea multe discuții

© Sputnik / Miroslav Rotariprimaria chisinau cmc consiliul municipal
primaria chisinau cmc consiliul municipal - Sputnik Moldova
Abonare
Cu un deficit de peste 1,5 miliarde de lei, bugetul municipiului Chișinău pentru următorul an a fost votat, dar fără dezbateri. Proiectul a fost susținut de consilierii PSRM, „ȘOR”, PDM și PUN. Cei din PPDA, PAS și PL au părăsit sala în semn de protest.

CHIȘINĂU 30 dec - Sputnik. Bugetul municipiului Chișinău a fost votat marți, 29 decembrie, de către consilierii municipali. Astfel, bugetul Capitalei pentru anul 2021 constituie 4,7 miliarde de lei, inclusiv transferuri de la bugetul de stat în valoare de 2,6 miliarde de lei și cheltuieli în sumă de 6,2 miliarde de lei. Deficitul constituie 1,5 miliarde de lei. 

Примэрия Кишинев  - Sputnik Moldova
Societate
Municipalitatea a prezentat bugetul Chișinăului pentru 2021
Proiectul bugetului a fost votat în două lecturi și în doar câteva minute. Acesta nu a fost dezbătut, iar amendamentele nu au fost propuse. Trei fracțiuni au părăsit marți sala ședinței și au refuzat să voteze proiectul bugetului. Este vorba despre consilierii PAS, PPDA și PL. Ei au motivat acest lucru prin faptul că bugetul propus are un deficit mai mare decât cel propus inițial și că proiectul nu vine să finanțeze rezolvarea problemelor reale ale orașului. Aceștia au solicitat revizuirea documentului și majorarea cheltuielilor pentru sănătate, transport public, construcția drumurilor, investiții capitale în educație și amenajarea curților.

Într-o postare pe Facebook, edilul-șef al Capitalei s-a lăudat că a fost votat bugetul pentru următorul an. El a scris că proiectul bugetului a fost discutat pe larg cu toți consilierii municipal, dar și cu societatea civilă și că regretă că unii consilieri au boicotat ședința și au refuzat să participe la votarea bugetului. 

„În acest fel vom avansa în anul viitor în dezvoltarea oraşului. Vom implementa multe proiecte de infrastructură atât în oraş cât şi în suburbii, vom lucra la elaborarea PUG-ului, tichetare electronică, amenajarea parcărilor, reabilitarea parcurilor şi scuarurilor, etc”, a scris Ion Ceban.

Totodată, Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a votat marți și politica bugetar-fiscală pentru anul 2021. Aceasta prevede ajustarea taxelor locale pe teritoriul municipiului, corespunzător ratei inflației, dar și introducerea unor taxe noi, precum cea pentru salubrizare. În cadrul ședinței CMC, primarul Ion Ceban a menționat că erau necesare unele modificări la politica bugetar fiscală erau necesare, pentru că unele taxe locale nu au fost ajustate din 2004. El a precizat că noile taxe vor genera venituri mai mari. 

„Taxele noi vor genera un venit semnificativ de peste 100 de milioane de lei care vor fi utilizați pentru: reparația curților de blocuri, trotuare, reparația blocurilor de locuit, scări, uși, ferestre, acoperișuri, ascensoare. Vom interveni nu doar pe străzile şi trotuarele principale din oraş, dar şi în cartiere”, se arată în postarea primarului Ion Ceban.

Potrivit proiectului politicii bugetar-fiscale al Chișinăului, taxa pentru piață, pentru dispozitivele publicitare, pentru amenajarea teritoriului și pentru parcare urmează a fi ajustate la rata inflației. Taxele pentru prestarea serviciilor de transport auto de călători în raza municipiului Chișinău se mențin la nivelul anului curent. Totodată, pentru persoanele în etate și cele cu nevoi speciale, familiile cu mulți copii și cu venituri mici, vor fi prevăzute ajutoare sau scutiri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0