CHIȘINĂU, 28 dec - Sputnik. Deputații „Pro Moldova” sunt de părere că un „Guvern cu mandat limitat” ar putea curăța terenul pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Precizarea a fost făcută de deputatul grupului parlamentar „Pro Moldova”, Vladimir Cebotari, după consultările cu președintele Maia Sandu.
„În cazul în care declanșăm alegeri parlamentare anticipate, pe acest teren care astăzi este unul minat nu vom avea un Parlament mai curat. Vom avea aceleași elemente coruptibile, o dreaptă pro-europeană izolată și cetățeni ostatici în luptele politice”, a declarat Cebotari.
Acesta mai spune că oricare Guvern, instalat după organizarea alegerilor parlamentare anticipate, ar înseamna o perioadă de nouă luni în care instituțiile statului ar deveni nefucnționale.
„Avem o prognoză a Băncii Mondiale, conform căreia în viitorul apropiat am putea înregistra o reducere semnificativă a angajaților. O altă prognoză ține de o scădere a economiei naționale cu 7,6%”, a mai spus deputatul „Pro Moldova”.
În context, deputații au reiterat necesitatea de instituire a unui Guvern funcțional, chiar și pentru o perioadă limitată. Ce ține de anumite candidaturi, Cebotari spune că încă nu s-a abordat deocamdată acest subiect. Acesta mai spune că data alegerilor anticipate ar trebui să se calculeze numai după ce țara va fi pregătită.
„Pregătirea economiei, a sistemuylui de sănătate, dar și a sistemului politic de alegeri noi, pentru ca cetățenii să obțină acea schimbare de care noi toți vorbim”, a conchis Cebotari.
Acesta, nu exclude că în cazul unui Guvern provizoriu, alegerile parlamentare anticipate ar putea fi amânate. De precizat, Cabinetul de Miniștri, condus de Ion Chicu, și-a dat demisia. Propunerea despre demisia sa și a întregii echipe a fost făcută de premier, fostului președinte Igor Dodon, în ultima zi a mandatului, 23 decembrie. Articolul 103 din Constituția Republicii Moldova, privind încetarea mandatului, stabilește clar că Guvernul, în cazul exprimării votului de neîncredere de către Parlament sau al demisiei prim-ministrului, va îndeplini numai funcțiile de administrare a treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. Totodată, Legea prevede că Guvernul își exercită mandatul până la data validării alegerilor pentru un nou Parlament.
Termenul limită pentru investirea noului Cabinet de miniștri este de trei luni. Dacă în această perioadă nu este votat Guvernul, Parlamentul este dizolvat și se anunță alegeri parlamentare anticipate.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova