Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Pentru Moldova: Suntem gata să ne asumăm un nou Guvern

© Sputnik / Mihai CarausПравительство РМ
Правительство РМ - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații grupului parlamentar Pentru Moldova sunt gata să înainteze un candidat la funcția de prim-ministru.

CHIȘINĂU, 28 dec - Sputnik. Grupul parlamentar Pentru Moldova vrea alegeri anticipate, dar susține că acum nu e momentul potrivit. Astfel, formațiunea spune că este gata să înainteze un candidat la funcția de prim-ministru, astfel să-și asume guvernarea. 

„Situația este destul de complicată, putem spune că suntem pe muchie de prăpastie. În situația în care avem criză pandemică, socială, dar și economică, noi avem nevoie de un Guvern format din profesioniști, care să asigure guvernarea până la următoarele alegeri. Noi suntem gata să ne asumăm responsabilitatea politică pentru un nou Guvern, în frunte cu un prim-ministru competent”, a declarat deputatul Partidului Șor, Violeta Ivanov. 

Заседание парламента РМ – вотум недоверия правительству Санду / Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură - Sputnik Moldova
Politică
PDM propune un plan anticriză: Iată ce conține

Un alt deputat al Partidului Șor, Marina Tauber a adăugat că în acest moment țara are nevoie de un guvern provizoriu tehnocrat. Deputatul Sergiu Sîrbu a precizat că, așa cum spune legea, Maia Sandu este responsabilă de consultările cu formațiunile politice din Parlament și trebuie să „se intereseze dacă există majoritatea parlamentară pentru găsirea unui potențial guvern provizoriu, profesionist, până la alegerile parlamentare anticipate”. Sîrbu mai spune că, potrivit Constituției, mai este timp ca să se găsească o astfel de majoritate care ar putea numi un nou Guvern. 

Amintim, potrivit articolului 98 din Capitolul VI al Constituției Republicii Moldova, președintele țării trebuie să inițieze consultări cu fracțiunile parlamentare, după care să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru. Candidatul va cere, în termen de 15 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate și a întregii liste a Guvernului. Urmează ședința Legislativului în cadrul căreia deputații vor dezbate programul de activitate și lista Guvernului, după care acordă încrederea cu votul majorității deputaților aleși. În baza votului de încredere acordat de Parlament, președintele Republicii Moldova numește Guvernul.

Termenul limită pentru investirea noului cabinet de miniștri este de trei luni. Dacă în această perioadă nu este votat Guvernul, Parlamentul este dizolvat și se anunță alegeri parlamentare anticipate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0