Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vaccinul anti COVID: Când ar putea ajunge în Moldova – declarație

© Sputnik / AFK Sistema / Accesați arhiva multimediaDoses de vaccin
Doses de vaccin  - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful adjunct al Direcției Generale Asistență Aocială și Sănătate a Primăriei Chișinău, Boris Gîlca, anunță când ar putea ajunge vaccinul anti-COVID în țara noastră.

CHIȘINĂU, 27 dec – Sputnik. Primele doze de vaccin anti COVID-19 ar putea ajunge în Republica Moldova în maxim trei luni. Precizarea a fost făcută de șeful adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate a Primăriei Chișinău, Boris Gîlca. Potrivit acestuia din toamna 2021 am putea demara un program național accesibil de vaccinare. Specialistul în sănătate mai spune că vaccinările sunt necesare pentru toată populația, inclusiv pentru cei care au fost infectați cu COVID-19.

„Pentru imunitate colectivă ar trebui să vaccinăm cel puțin 70% din populație, asta înseamnă la modul ideal o necesitate de cca 1,5 milioane de doze”, a scris adjunctul de la sănătate pe pagina sa de Facebook.

La întrebarea de unde pot ajunge vaccinurile în Republica Moldova, Gîlca spune că ar trebui să ne securizăm cu vaccinuri conforme din toate sursele și de la toți producătorii validați.

„La prima etapa vaccinul va ajunge de la Alianța Globală  pentru Vaccinuri și Imunizații, prin platforma COVAX în cooperare cu OMS si UNICEF. Până la 20% de vaccinuri vor fi gratuite”, mai scrie Gîlca.

Un médecin prépare une seringue avec un vaccin (archive photo) - Sputnik Moldova
În Europa a început vaccinarea anti-COVID - detalii

Mai mult, acesta a specificat că o anumită cantitate, din cea parvenită de la Uniunea Europeană, va fi donată Republicii Moldova de România.

Amintim, în întreaga Europă, angajaţi din sectorul sanitar şi membri ai grupurilor de mare risc precum rezidenţii căminelor de bătrâni primesc astăzi prima doză de vaccin împotriva coronavirusului. Prima peroană din România, care a fost vaccinată împotriva COVID-19 este o asistentă medicală de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, scrie presa de peste Prut.

Mihaela Anghel, membră a echipei medicale care, la data de 27 februarie a acestui an, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2. Astfel a început campania de vaccinare anti-COVID în România, campanie care a demarat astăzi, duminică, 27 decembrie, în toate țările din Europa.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0