Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Maia Sandu, în așteptarea consultărilor cu fracțiunile: Ce surprize o așteaptă

© Sputnik / Osmatesco Victor Nichitus
 Victor Nichitus - Sputnik Moldova
Abonare
Comentatorul politic și jurnalistul Victor Nichituș spune că Maia Sandu nu va numi un premier interimar, dar va încerca să dialogheze pe platforma parlamentară cu toate fracțiunile pentru a tatona terenul.
Maia Sandu se întâlnește cu fracțiunile parlamentare-Ce surpize o așteaptă

După anunțul recent făcut de premierul în exercițiu Ion Chicu, privind plecarea definitivă din fruntea Guvernului, împreună cu încă trei miniștri, comentatorii politici de la Chișinău se întreabă ce acțiuni va întreprinde Președintele Statului, Maia Sandu.

Протест в Кишиневе 6 декабря - Sputnik Moldova
Politică
PPDA la consultări cu Maia Sandu: Nedumerirea lui Slusari

Se pare că o demisie a Guvernului nu este suficientă pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, iar pentru a atinge acest obiectiv ar trebui să se consume încă vreo câteva etape importante, în strictă conformitate cu prevederile constituționale.

Toți sunt în așteptare să vadă cum va proceda șeful satului, va numi un premier interimar din rândul miniștrilor rămași sau va consulta fracţiunile parlamentare și va desemna un candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Comentatorul politic și jurnalistul Victor Nichituș spune că Maia Sandu nu va numi un premier interimar și va încerca să dialogheze pe platforma parlamentară cu toate fracțiunile. Nichituș spune că am putea să asistăm la câteva surprize care ar face imposibilă declanșarea alegerilor anticipate într-un termen rezonabil.

”Situația economică și pandemică complicată, timpul limitat pe care îl are în luarea unor decizii după „golirea” Guvernului o va impune pe doamna președinte să ia decizii prompte. Admitem că Maia Sandu desemnează un candidat la funcţia de premier, iar acesta, atenție, este sprijinit la investitură de majoritatea fracțiunilor și grupurilor parlamentare. În consecință, Maia Sandu se alege cu un Guvern loial ei, dar fără o susținere trainică în Parlament. Probabil că, Președintele și-ar dori un Guvern puternic, profesionist care va debloca finanțarea externă și va face reforme  doar că interfața acestui Guvern va fi actualul Parlament care este corupt, iar asta ar reprezenta un risc de imagine pentru doamna Sandu din perspectiva viitoarelor parlamentare”, a precizat Victor Nichituș.

El a mai declarat că în cazul unui asemenea scenariu, organizarea alegerilor parlamentare anticipate într-un timp restrâns va fi puțin probabil.

Președintele, Maia Sandu a anunţat că, începând cu ziua de luni, invită partidele parlamentare la consultări, după ce Republica Moldova a rămas fără Guvern.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0