Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Video: Ceremonia de învestire a Maiei Sandu în funcția de președinte

Abonare
Președintele ales, Maia Sandu, a fost astăzi învestită în funcția de șef al statului. Ceremonia a început la Palatul Republicii, unde a depus jurământul și i s-a pus Colanul prezidențial, ulterior la Președinție Igor Dodon i-a transmis puterea.

Republica Moldova are un nou președinte. Astăzi, președintele ales, Maia Sandu, a fost învestită în funcția de șef al statului. Evenimentul s-a desfășurat sub obiectivele a zeci de camere de luat vederi.

Ceremonia de inaugurare a început la Palatul Republicii, unde deputații și magistrații Curții Constituționale au asistat la depunerea jurământului Maiei Sandu.

Premierul Ion Chicu - Sputnik Moldova
Politică
Ce moștenire îi lasă Ion Chicu Maiei Sandu
 Pentru prima dată la acestă ceremonie pe scena Palatului au urcat trei femei. Este vorba despre președintele Înaltei Curți, Domnica Manole, șeful Legislativului, Zinaida Greceanîi, și președintele ales, Maia Sandu. După ce a fost depus jurământul, Maia Sandu a fost declarată noul șef al statului. Președintele Curții Constituționale i-a înmânat Colanul prezindențial. Astfel, ea a devenit prima femeie din Republica Moldova care a purtat acest atribut.

După ceremonia de inaugurare de la Palatul Republicii, Maia Sandu a mers să depună flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Noul președinte, însoțită de mai mulți simpatizanți, a mers apoi la Președinție, unde Igor Dodon a așteptat-o cu flori și i-a transmis puterea. La scurt timp, Maia Sandu a ieșit în mulțime și a anunțat că începând de astăzi porțile Președinției vor fi mereu deschise. 

Amintim că în data de 15 noiembrie a avut loc turul doi al alegerilor prezidențiale. În urma scrutinului, Maia Sandu l-a devansat pe Igor Dodon cu un scor de 57,75%, astfel devenind prima femeie președinte din istoria Republicii Moldova. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0