Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Anticipate sau un Guvern de tranziție: Ce spune Slusari

© Sputnik / Rodion ProcaAlexandru Slusari
Alexandru Slusari - Sputnik Moldova
Abonare
Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari consideră că există câteva scenarii politice odată cu intrarea în funcție a noului Președinte - fie alegeri anticipate, fie un guvern de tranziție, iar în ambele scenarii sunt plusuri și minusuri.
Anticipate sau un Guvern de tranziție-Ce spune Slusari

Vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari spune că la ora actuală sunt două scenarii politice - fie sunt declanșate procedurile constituționale pentru alegeri anticipate parlamentare, fie este instituit un guvern de tranziție care va avea de rezolvat câteva probleme stringente, inclusiv organizarea corectă și democratică a alegerilor parlamentare.

„Platforma DA este pregătită pentru orice scenariu. Ambele din ele au și plusuri și minusuri. În cazul unui eventual guvern de tranziție va fi necesară deblocarea relațiilor cu organismele financiare internaționale, dar și rezolvarea unor probleme interne, cum este cea a agricultorilor. Vom vedea dacă doamna Sandu dorește acest lucru și dacă există probabilitatea de a institui un astfel de Guvern în cadrul Parlamentului”, a spus Slusari.

Deputatul mai spune că, în cazul în care se va opta pentru alegeri parlamentare anticipate, va apărea întrebarea cine le va organiza, iar interimatul Guvernului ar putea dura jumătate de an.

Premierul Ion Chicu - Sputnik Moldova
Politică
Ce moștenire îi lasă Ion Chicu Maiei Sandu

„Până la organizarea alegerilor anticipate nu vom avea un Guvern funcțional aproape 6 luni, rămâne la latitudinea doamnei Președinte să decidă, inclisiv să propună un candidat pentru funcția de premier pentru că nu cred că în actualul Parlament va apărea vreo coaliție formalizată cu semnătura a 51 de deputați. Așteptăm consultările de luni dintre fracțiunile parlamentare și președinte. Repet, riscul unui Guvern interimar este că țara nu va fi guvernată 6 luni de zile, iar probleme avem destule”, a punctat Alexandru Slusari.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, invită luni, 28 decembrie, fracțiunile parlamentare la consultări, asta după ce șeful statului a avut o întâlnire cu prim-ministrul în exercițiu, Ion Chicu, la care au fost discutate problemele cu care se confruntă țara. Ion Chicu a mai declarat că interimatul funcției de prim-ministru va fi asigurat până la 31 decembrie curent. De asemenea, până la această dată, vor asigura interimatul funcției și câțiva miniștri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0