Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia îndeamnă SUA să semneze extinderea tratatului New START

© Sputnik / Александр Кряжев / Accesați arhiva multimediaНовосибирское ракетное соединение
Новосибирское ракетное соединение - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Cu mai puțin de șapte săptămâni înainte de expirarea tratatului New START, Rusia îndeamnă încă o dată SUA să semneze extinderea acestuia

BRUXELLES, 24 dec - Sputnik. Ambasada Rusiei la Washington a cerut încă o dată SUA să extindă Tratatul Reducerii Stategice a Înarmării (New Start), care expiră în februarie. Decizia de a pune capăt acordului a fost luată în mod unilateral de Casa Albă, informează RT.

Serghei Lavrov - Sputnik Moldova
Rusia
Lavrov a comentat noile sancțiuni ale SUA împotriva Rusiei

New START este un instrument de bază care reglementează arsenalele nucleare rus și american, dar a fost în mod repetat atacat de președintele Donald Trump, care a refuzat orice oferte din partea Moscovei de a continua înțelegerea după data sa de încheiere.

Noul apel are loc la cea de-a 10-a aniversare a ratificării New Start de către Senatul SUA.

”Așa cum stau lucrurile în prezent, tratatul este condamnat să expire pe 5 februarie 2021. Propunerea președintelui Vladimir Putin din decembrie 2019 de extindere a acestuia pentru încă cinci ani fără precondiții este încă valabilă”, se arată în comunicatul Ambasadei Ruse.

”Extinderea va da timp Rusiei și SUA să găsească un teren comun în modalitățile de a adopta un regim de control al armelor pentru mediul de securitate de astăzi”, se mai arată în comunicat.

Potrivit diplomaților, tratatul a reușit să reducă focoasele nucleare cu o treime și a permis 328 de inspecții la fața locului în ultimul deceniu.

”Chemăm partea americană să folosească puținul timp care ne-a mai rămas până pe 5 februarie ca să salvăm New START pentru beneficiul ambelor țări și a lumii întregi”, concluzionează declarația.

Opoziția președintelui Trump la New Start a apărut întâi în 2017, când el i-a spus prin telefon lui Putin că tratatul ar favoriza Rusia și că este ”unul din mai multe tratate proaste negociate de administrația Obama”.

De atunci, președintele Rusiei a oferit public SUA o extindere ”fără precondiții” în mai multe ocazii, dar toate au fost respinse.

Președintele ales Joe Biden și-a manifestat susținerea pentru tratat dar ar avea doar două săptămâni să semneze o extindere a acestuia după ce își va ocupa funcția, pe 20 ianuarie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0