”Vom pedepsi pe toți”: Pe ce va cheltui Pentagonul un buget militar record

CC BY 2.0 / The U.S. Army / Black Hawk unloadВоеннослужащие армии США в провинции Кандагар, Афганистан
Военнослужащие армии США в провинции Кандагар, Афганистан - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Senatorii și congresmenii americani au aprobat proiectul de buget pentru apărare. În 2021, Washingtonul intenționează să cheltuiască un record de 740 miliarde de dolari pentru nevoile militare.

MOSCOVA, 23 dec – RIA Novosti, Andrei Koț. Planurile Pentagonului includ modernizarea forțelor armate, dezvoltarea noilor tehnologii, precum și extinderea în continuare a influenței geopolitice a Statelor Unite – sancțiuni pentru oponenți și asistență pentru aliați. Deși Donald Trump a amenințat că va respinge proiectul cu ajutorul dreptului său de veto, bugetul, cel mai probabil, va fi aprobat. Despre cum va administra Pentagonul acești bani – în materialul RIA Novosti.

Disputa cu președintele

Bugetul alocat apărării a stârnit controverse la cele mai înalte niveluri ale puterii americane. Președintele actual, Donald Trump, și-a exprimat nemulțumirea față de reducerea numărului de soldați americani în Afganistan, Coreea și Germania. Anterior, el s-a opus proiectului de lege pentru redenumirea obiectelor militare, numite în cinstea liderilor Confederației din timpul Războiului Civil, precum și eliminării oricărui alt simbol al sudului sclav.

Klaus Iohannis - Sputnik Moldova
Iohannis cere mai mult NATO și amintește de banii pentru înarmare

În plus, președintele nu este mulțumit de faptul că documentul nu include nicio clauză de abrogare a secțiunii 230 a legii privind etica în domeniul comunicațiilor din 1996, care protejează companiile tehnologice de acțiuni legale pentru postarea, eliminarea sau moderarea în alt mod a conținutului generat de utilizatori. Reamintim că el are scoruri vechi cu Twitter, Facebook și o serie de alte Internet-platforme, care deseori etichetează declarațiile lui ca dezinformație și conținut controversat. Trump i-a acuzat în repetate rânduri de cenzură și tentative de influențare a politicii. El este convins că rețelele sociale și mass-media ar trebui să fie recunoscute ca fiind responsabile din punct de vedere legal pentru materialele publicate.

Cu toate acestea, 300 din 438 de congresmeni au votat deja pentru proiectul de buget, ceea ce va permite Camerei Reprezentanților să depășească veto-ul prezidențial. Atunci când Trump va bloca proiectul, Congresul va vota din nou. Și dacă documentul va fi aprobat din nou, el va fi adoptat definitiv. În plus, legea a fost susținută de Senat: 84 pentru și doar 13 împotriva.

Sancțiuni și asistență

Una dintre principalele inovații geopolitice ale proiectului de buget –  sancțiunile împotriva ”Nord Stream – 2”. Americanii încearcă cu sârguință și consecvență să submineze poziția Rusiei pe piața hidrocarburilor. Bugetul prevede penalități pentru facilitarea construcției conductei de gaz, precum și pentru serviciile de modernizare tehnică a navelor de instalare a țevilor.

”Nord Stream – 2” este complet la 94%. Au rămas doar 76 de kilometri. Pentru a evita sancțiunile, Germania a recurs la șmecherie și a creat un fond special pentru finalizarea gazoductului. Din punct de vedere juridic, contractanții vor îndeplini comenzile acestei structuri fără a avea vreo relație directă cu ”Nord Stream – 2”.

Temperarea SUA și NATO: Exerciții ale forțelor nucleare strategice rusești  - Sputnik Moldova
Video
Temperarea SUA și NATO: Exerciții ale forțelor nucleare strategice rusești

De asemenea, americanii vor să preseze Turcia. Bugetul prevede sancțiuni pentru achiziționarea și operarea sistemelor rusești de rachete antiaeriene S-400. La sfârșitul săptămânii trecute, Departamentul de Stat a publicat o declarație a secretarului de stat, Mike Pompeo, potrivit căreia, acest acord pune în pericol siguranța personalului american și a echipamentelor militare și permite, de asemenea, Moscovei să aibă acces la forțele militare turcești și la industria turcă de apărăre. Ministerul de Externe al Turciei a amenințat cu măsuri de represalii. S-400 este un obstacol de lungă durată între Washington și Ankara. Americanii au exclus deja Turcia din programul de avioane de-a cincea generație F-35. Pentagonul se teme că informațiile din sistemele de rachete de apărare antiaeriană turcești despre aceste avioane de vânătoare de ultimă generație vor ajunge la Moscova.

Americanii vor continua să-și finanțeze aliații din Europa de Est – statele baltice și Polonia. Pentru Washington, aceste state sunt o trambulină pentru ”conținerea Rusiei”. Se vor aloca 250 de milioane de dolari și pentru Kiev – ”ca parte a inițiativei de asistență în sectorul securității, pentru a sprijini forțele armate ucrainene”. Detaliile nu sunt precizate, dar, cel mai probabil, vorbim despre livrările ulterioare de vehicule blindate, sisteme de rachete antitanc, precum și de nave maritime mici Forțelor armate ale Ucrainei.

Reînarmare totală

Bineînțeles, SUA nu se vor jigni nici pe ele însele. Din cele 740 de miliarde, vor fi alocate 635,5 de miliarde de dolari pentru nevoile de bază ale Pentagonului. Restul vor fi alocate programelor de securitate națională în sectorul energetic (26,6 miliarde) și operațiunilor din străinătate (69 miliarde). De asemenea, este menționată, în mod special, necesitatea adoptării tehnologiilor hipersonice pe parcusul unei perioade de trei ani.

Aproape 30 de miliarde au fost alocate pentru modernizarea triadei nucleare. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru dezvoltarea unor noi sisteme de comunicare și control (Nuclear Command, Control and Communications – 7 miliarde), programului promițătoarelor avione de vânătoare cu rază lungă de acțiune B-21 Raider (2,8 miliarde), celor mai noi submarine cu rachete balistice pentru proiectul Columbia (4,4 miliarde). Proiectul rachetelor de croazieră ”aer – sol” cu focoase nucleare LRSO va primi 474 milioane, iar noile ICBM-uri ale programului GBSD – 1,5 miliarde.

Arde din cauza Crimeii: NATO visează să interzică armata rusă - Sputnik Moldova
Video
Arde din cauza Crimeii: NATO visează să interzică armata rusă

Peste 20 de miliarde de dolari vor fi alocate dezvoltării sistemelor de apărare antirachetă. Vor achiziționa sistemele antirachetă navale SM-3, sistemul de informare și control al luptei AEGIS și complexele THAAD. Vor moderniza și sistemul de rachete de apărare antiaeriană Patriot. Forțelor spațiale li s-au alocat 15 miliarde pentru extinderea în continuare a constelației sateliților SUA. Aproximativ zece miliarde vor merge la operațiunile cibernetice, atât ofensive, cât și defensive.

USAF-ul va primi 57 de miliarde. Cu acești bani, vor achiziționa 79 de avioane de vânătoare F-35, 15 avioane-cisternă KC-46, 24 de avioane de luptă multirol F/A-18 Super Hornet, 52 de elicoptere de atac AH-64E Apache și o serie de alte aeronave. 32,3 miliarde de dolari vor fi cheltuite pentru Marină în 2021: pentru construcția submarinului nuclear principal al noii generații Columbia, pentru un portavion din clasa Ford, un submarin din clasa Virginia, două distrugătoare Arleigh Burke, o fregată FFG (X), un vas de debarcare LPD, un petrolier și două nave mari fără echipaj USV Large.

Pentru forțele terestre s-au alocat 13 miliarde: vor achiziționa mai mult de patru mii de vehicule blindate ușoare, 32 de vehicule blindate multifuncționale, 72 de vehicule amfibiene și, de asemenea, vor moderniza 89 de tancuri Abrams. Nu au uitat nici de tehnologiile viitorului. Așadar, 3,2 miliarde vor fi cheltuite pe arme hipersonice, 1,5 miliarde pe microelectronică și 841 milioane pe inteligența artificială.

Bugetul militar american continuă să crească și stabilește noi recorduri în fiecare an. Este clar că, și sub noul președinte, este puțin probabil ca politica externă a SUA să se schimbe și să devină mai pașnică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0