BUCUREȘTI, 25 feb - Sputnik, Marius Holdean. Preşedintele Klaus Iohannis a participat astăzi la bilanţul Ministerlui Apărării Naţionale şi a vorbit pe aceeași linie militaristă a ministrului Ciucă, dovedind astfel deplina concordanță între planurile celor doi oficiali și întărind teoria potrivit căreia actualul ministru interimar al Apărării ar putea fi viitorul premier desemnat.
”Militarii români aduc o contribuţie majoră şi în cadrul operaţiilor şi misiunilor sub egida NATO şi UE, în special în misiunea RESOLUTE SUPPORT din Afganistan, precum şi în operaţiile NATO KFOR şi UE ALTHEA din teatrul de operaţii din Balcani şi în misiunea NATO din Irak”, a spus președintele în discursul său.
O parte importantă a discursului a fost dedicată bugetului, Iohannis amintind de finanţarea Apărării cu 2% din PIB, stabilită pentru o perioadă de zece ani.
Motivul acestui angajament? Acest lucru este foarte important, spune Iohannis, întrucât România nu este doar un beneficiar, ci şi un furnizor de securitate, şi ”rămâne ferm angajată în respectarea deciziilor luate în cadrul NATO”.
Pentru că despre Armata Română nu se mai poate vorbi decât pe direcția stabilită:
”Apartenenţa noastră la Alianţa Nord-Atlantică şi la Uniunea Europeană, împreună cu parteneriatul strategic pe care îl avem cu Statele Unite ale Americii vor rămâne triada conceptuală strategică a politicii externe şi de Securitate a României”, a precizat preşedintele.
Dar nici ”amenințările” nu puteau lipsi din discursul președintelui, după cum au fost prezente și la Nicolae Ciucă:
”Într-o perioadă caracterizată de riscuri, provocări şi ameninţări, dinamice sau latente, nevoia unei Alianţe Nord-Atlantice puternice, unite şi eficiente este mai mare decât oricând. NATO reprezintă o alianţă militară de succes şi vom continua să acţionăm coerent şi convergent, împreună cu celelalte state membre, pentru ca ea să devină şi mai puternică”, a spus el.
Iar pentru că amenințarea e mare, iată și prețul, proclamat chiar de președinte: iniţierea şi derularea programelor de înzestrare, în vederea asigurării de noi capabilităţi necesare structurii de forţe. Adică mulți bani pentru importul de armament!
Privind prin comparație la discursurile ministrului interimar al Apărării și la cel al președintelui Iohannis, e clar că România este îndreptată, sub ochii partenerului strategic, spre o direcție militarizată. Iar desemnarea lui Ciucă drept premier nu ar face decât să întărească această perspectivă!