Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Mesajul lui Dodon și Chicu pentru găgăuzi

© Sputnik / Miroslav RotariДень вина в Гагаузии
День вина в Гагаузии - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi se împlinesc 26 de ani de la adoptarea Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei. Igor Dodon și Ion Chicu au transmis mesaje de felicitare.

CHIȘINĂU, 23 dec – Sputnik. Președintele în exercițiu, Igor Dodon, și premierul Ion Chicu au transmis mesaje de felicitare cu ocazia a 26 de ani de la adoptarea Legii privind Statutul Juridic Special al Găgăuziei.

„Felicit cu o deosebită plăcere concetățenii noștri găgăuzi, deoarece săptămâna trecută Parlamentul Republicii Moldova a adoptat două legi cu privire la Unitatea Teritorial-Administrativă Gagauz-Yeri, care contribuie la armonizarea legislației locale cu prevederile Constituției, a legislației Republicii Moldova și Legii cu privire la statutul juridic special, din anul 1994. Am promulgat aceste proiecte de lege, care deja au intrat în vigoare”, scrie Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Ион Кику  - Sputnik Moldova
Societate
Am putea rămâne fără Guvern - iată ce spune Chicu

În mesajul său, Ion Chicu spune că prin acest act juridic s-a pus „fundamentul asigurării statorniciei politice și economice, dezvoltării plenare și multilaterale, păstrării și promovării valorilor naționale și a identității naționale a găgăuzilor, păstrării bunelor relații dintre etnii, care s-au format pe acest pământ timp de secole”.

Chicu menționează că Găgăuzia este un exemplu de soluționare pașnică a conflictelor etno-politice, iar adoptarea Legii acum 26 de ani a asigurat poporului găgăuz drepturi egale de dezvoltare a limbii și culturii naționale.

„Pe parcursul anului 2020, având de înfruntat provocări majore – pandemia și condițiile climaterice severe pentru agricultură – eforturile puterilor executive centrale și locale au rămas concentrate pe sporirea nivelului bunăstării populației, dezvoltarea infrastructurii comunitare și economice, crearea unui mediu favorabil și corect pentru dezvoltarea afacerilor. Împreună dezvoltăm o țară mai bună pentru cetățeni, o țară incluzivă, bazată pe rezultate, pe proiecte concrete, pe consens și stabilitate, și având o strategie de comunicare eficientă la diferite nivele de administrare”, menționează Chicu în mesajul său.

Amintim, la 23 decembrie 1994, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri), care a intrat în vigoare la 14 ianuarie 1995.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0