Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

MAE rus a comentat criticile UE privind deciziile Parlamentului de la Chișinău

© Sputnik / Владимир Астапкович / Accesați arhiva multimediaБрифинг официального представителя МИД России М. Захаровой
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a comentat declarațiile făcute recent de oficialii de la București și Bruxelles cu privire la deciziile recente ale Parlamentului de la Chișinău.

CHIȘINĂU, 23 dec - Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova susține că a atras atenția asupra declarațiilor recente ale partenerilor din Uniunea Europeană în legătură cu o serie de decizii ale parlamentului Republicii Moldova, inclusiv cea cu privire la atribuirea limbii ruse a statutului de limbă de comunicare interetnică, precum și cea cu privire la difuzarea emisiunilor TV și radio în limba rusă.

Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Politică
CC nu a suspendat acțiunea legii care reglementează statutul limbii ruse

„Toate declarațiile conțineau critici și elemente de șantaj. În primul rând, reprezentantul oficial al UE la Bruxelles i-a acuzat pe parlamentarii moldoveni de faptul că proiectele de lege au fost înregistrate „în grabă și netransparent”, iar votarea a avut loc „fără respectarea procedurilor parlamentare necesare” cu sprijinul „persoanelor implicate în corupție”.

MAE a remarcat că activitatea parlamentarilor moldoveni a fost criticată și de reprezentantul UE la Chișinău, sugerând legătura acesteia cu asistența financiară internațională a republicii.

„În cele din urmă, după aprobarea legilor, Ministerul de Externe al României a spus că acestea „afectează negativ dezvoltarea Moldovei, stabilitatea sa financiară și autoritatea internațională”.

„Trebuie remarcat însă faptul că în urmă cu aproape trei ani, când limba rusă a fost privată de statutul de limbă de comunicare interetnică, iar mass-media în limba rusă a fost restricționată în difuzare, Uniunea Europeană și România nu au spus nimic despre discriminare, încălcarea libertății mass-media și a drepturilor lingvistice ale cetățenilor”, se menționează în comunicatul diplomației ruse.

„În ciuda interdicțiilor, limba rusă nu a încetat să fie limbă de comunicare interetnică, iar cererea pentru mass-media în limba rusă în Moldova nu a scăzut. Într-o măsură sau alta, rusa este utilizată de 80% din populația țării, inclusiv de etnici ruși, moldoveni, ucraineni, găgăuzi, evrei și reprezentanți ai altor naționalități. Problema statutului limbii ruse este importantă în contextul soluționării diferendului transnistrean. În acest sens, deciziile recente ale parlamentului Moldovei au o mare importanță pentru stabilitatea politică internă a republicii”, a atras atenția Ministerul de Externe.

În context, instituția a făcut apel la partenerii occidentali „să renunțe la politica „dublelor standarde”, impunerea unor decizii politice favorabile în detrimentul intereselor cetățenilor moldoveni și amestecul în treburile interne ale statului suveran moldovenesc”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0