Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Democrații contestă Legea bugetului pentru 2021 - detalii

© Sputnik / Rodion ProcaЗаседание парламента РМ – вотум недоверия правительству Санду / Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură
Заседание парламента РМ – вотум недоверия правительству Санду / Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură - Sputnik Moldova
Abonare
Partidul Democrat a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care contestă legea bugetului de stat pentru anul viitor.

CHIȘINĂU, 23 dec - Sputnik. Deputații fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat au depus o sesizare la Curtea Constituțională, prin care contestă Legea Bugetului de Stat pentru 2021. Democrații susțin că în procesul examinării acestei legi au fost admise încălcări, care afectează constituționalitatea, în mod special, este vorba de anexa nr.7, care se referă la volumul transferurilor de la bugetul de stat către bugetele locale. Precizarea a fost făcută de deputatul democrat Igor Vremea în cadrul unui briefing de presă. 

Валюта - Sputnik Moldova
Politică
Ultima oră: Legea Bugetului de Stat a fost promulgată

„Câteva încălcări ar fi, prezentarea cu întârziere a proiectului de Lege în Parlament. Conform legislației în vigoare, principalul document financiar trebuia să fie nregistrat în Parlament până la 15 octombrie, dar a intrat în procedură legislativă pe 1 decembrie”, a menționat Vremea. 

Deputatul mai spune că o altă încălcare ar fi aprobarea bugetului fără consultarea opoziției parlamentare. La fel, s-ar fi încălcat prevederile articolului din Constituție conform căruia orice propunere legislativă sau amendament care atrag majorarea sau reducerea veniturilor bugetare, dar și a împrumuturilor, precum și majorarea sau reducerea cheltuielilor bugetare pot fi adoptate numai după ce sunt acceptate de Guvern. 

Amintim, miercuri, 16 decembrie, deputații au votat bugetele țării, politica fiscală și au închis sesiunea Legislativului. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Politica bugetar-fiscală pentru anul 2021) a fost aprobat de Parlament, în ședința plenară de miercuri, în cea de-a doua lectură, cu 56 de voturi. Documentul a fost elaborat de către Guvern. Proiectul de lege conține modificări ale 43 de legi, având ca obiectiv ajustarea legislației bugetar-fiscale și vamale la evoluția proceselor economice și sociale ca urmare a situației epidemiologice existente la nivel național și internațional și în vederea consolidării capacităților instituțiilor statului la colectarea veniturilor bugetare și eficientizării administrării fiscale și vamale precum și susținerii mediului de afaceri în scopul dezvoltării economice sustenabile a țării. Proiectul prevede un ansamblu de măsuri și instrumente elaborate și promovate în vederea acumulării resurselor financiare la bugetul public național care sunt indispensabile pentru satisfacerea necesităților publice, precum și constituie un instrument cu ajutorul căreia statul intervine în orientarea proceselor economice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0