Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

CCM a respins contestarea Legii privind funcționarea limbilor

© Sputnik / Mihai CarausCurtea Constituțională
Curtea Constituțională - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituțională a respins sesizarea deputaților Partidului Platforma Demnitate și Adevăr referitor la constituționalitatea Legii cu privire la funcționarea limbilor.

CHIȘINĂU 22 dec - Sputnik. Magistrații Înaltei Curți au respins sesizarea depusă de către deputații Dinu Plîngău și Maria Ciobanu referitor la Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Deputații au cerut suspendarea acestei legi, iar Curtea Constituțională a respins sesizarea și a explicat motivul. 

Конституционный суд - Sputnik Moldova
Politică
Alte două legi, contestate la Curtea Constituțională

”Curtea amintește că rațiunea măsurii suspendării acțiunii unor acte normative contestate constă în evitarea unor prejudicii şi consecințe negative iminente. În acest context, Curtea notează că cererea autorilor de a suspenda acțiunea Legii contestate, care va intra în vigoare peste o lună de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova (i.e. 22 ianuarie 2021), nu îndeplinește condiția referitoare la existența unui risc „iminent” al aplicării Legii contestate, așa cum acesta a fost stabilit în jurisprudența Curții”, se arată în hotărârea emisă de Curtea Constituțională.

Amintim că luni deputații PPDA Dinu Plîngău și Maria Ciobanu au depus o sesizarea la Înalta Curte privind suspendarea Legii cu privire la funcționarea limbilor. Ei au motivat că modificarea acesteia discriminează minoritățile naționale, descurajează populația să studieze limba de stat, contravine Constituției, iar implementarea acesteia este imposibilă nefiind alocate resurse din buget.

Deputații au adoptat în data de 16 decembrie, în lectură finală, cu 55 de voturi, legea privind funcționarea limbilor, care conține un șir de prevederi, inclusiv cea care îi acordă limbii ruse statut de limbă de comunicare interetnică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0