Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Premierul britanic a provocat „prima evacuare a Londrei după 1939” - VIDEO

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Johnson a declarat sâmbătă că cei care locuiesc în zona Tier 4 - care include Londra, sud-estul și Peterborough - nu ar trebui să contacteze cu nimeni din afara propriei gospodării, anulând efectiv Crăciunul.

CHIȘINĂU, 21 dec - Sputnik. Londonezii au perceput declarația prim-ministrului Boris Johnson privind lockdown-ul din cauza răspândirii Covid-19, anunțat pentru sărbătorile de Crăciun, drept indicație pentru a fugi din Londra către alte regiuni, ceea ce reprezintă poate opusul ultimului efort de a localiza virusul.

"Felicitări, prim-ministrului și experților voștri", a scris sâmbătă liderul partidului Brexit, Nigel Farage, pe Twitter. „Ați provocat prima evacuare a Londrei din 1939.”

​Videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat mulțimi de oameni la gări, făcând coadă pentru a scăpa de o zonă desemnată ca fiind de nivelul 4 în conformitate cu regulile Covid-19 din Marea Britanie. Johnson a declarat sâmbătă că cei care locuiesc în zona Tier 4 - care include Londra, sud-estul și Peterborough - nu ar trebui să contacteze cu nimeni din afara propriei gospodării, anulând efectiv Crăciunul. Afacerile neesențiale vor fi închise și restricțiile vor intra în vigoare duminică.

Pedestrians walk past a British government health information advertisement highlighting new restrictions amid the spread of the coronavirus disease (COVID-19), London, Britain - Sputnik Moldova
Noi restricții de Crăciun pentru britanici - reguli dure

Restricțiile au venit ca răspuns la apariția unei noi tulpini a coronavirusului care se presupune că este mai contagioasă, deși în prezent nu există niciun indiciu că ar fi mai letală sau mai rezistentă la vaccin decât versiunea anterioară a virusului.

Dar dacă scopul a fost acela de a împiedica răspândirea noii tulpini în alte părți ale țării, măsura de lockdown ar putea fi greșită. Anunțul unui blocaj de la miezul nopții la Londra le-a oferit locuitorilor doar aproximativ opt ore să găsească o cale de ieșire din oraș. Videoclipurile de pe Twitter arată o mulțime masivă de călători care încearcă să fugă din Londra, inclusiv un lung șir de oameni care așteaptă să urce în trenul Leeds de la gara St. Pancras.

​Fiecare persoană din acest tren, inclusiv eu, a luat ceea ce este probabil o decizie foarte tâmpită și iresponsabilă de a călători, deși în cadrul legii", a scris pe Twitter jurnalista Harriet Clugston." Dar asta ar fi făcut întotdeauna oamenii pentru a fi împreună la Crăciun. „Ea a adăugat că trenul spre Leeds era întârziat din cauza supraaglomerării.

​Platforma de la St. Pancras a fost atât de aglomerată și haotică încât oamenilor li s-a spus că distanța socială nu ar fi posibilă, a raportat Evening Standard. Se pare că londonezii au ignorat o declarație a medicului-șef pentru Anglia, Chris Whitty, care îi sfătuia pe oamenii ce încearcă să fugă din zonele de nivel 4 să-și despacheteze bagajele și a rămâne acasă.

"Dacă nu doreau ca această nouă variantă (de coronavirus) să iasă din Londra, tocmai a găsit o posibilă nouă rută", a declarat jurnalistul ITF News, Chris Ship. "Se numește linia de tren către East Midlands de la gara St. Pancras în seara asta".

Un alt comentator a trimis pe Twitter o hartă de transport, arătând fluxul intens de trafic într-un moment în care oamenii au fost sfătuiți să rămână acasă. „Haide, Londra”, a spus utilizatorul Twitter. "Dovediți că blocajele funcționează ducând noua voastră plagă mutantă în cele patru colțuri ale țării înainte de miezul nopții".

​Dar fostul lider al Partidului Independenței din Marea Britanie, Henry Bolton, a spus că, având în vedere că noua mutație a coronavirusului se răspândește mai repede cu 70%, Johnson a luat o decizie curajoasă și corectă. „Este extrem de neînțelept, chiar neglijent, să nu vă revizuiți deciziile în lumina informațiilor noi sau a circumstanțelor schimbate”.

​Nu este clar ce fel de probleme Covid-19 i-ar putea aștepta pe evacuați la destinațiile lor. Regulile guvernamentale care permiteau întîlniri ale membrilor din până la trei gospodării, din 23 decembrie până în 27 decembrie, au fost anulate în zonele de nivel 4 și restrânse în alte părți din Anglia. În afara zonelor de nivel 4, reuniunile familiilor din trei gospodării sunt permise doar în ziua de Crăciun, mai puțin decât perioada de cinci zile planificată. Călătoriile neesențiale în și în afara zonelor de nivelul 4 au fost interzise începând cu miezul nopții.

Lockdown-ul va rămâne în vigoare până pe cel puțin 30 decembrie, când oficialii guvernamentali vor reevalua situația.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0