Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Noi restricții de Crăciun pentru britanici - reguli dure

© REUTERS / TOBY MELVILLEPedestrians walk past a British government health information advertisement highlighting new restrictions amid the spread of the coronavirus disease (COVID-19), London, Britain
Pedestrians walk past a British government health information advertisement highlighting new restrictions amid the spread of the coronavirus disease (COVID-19), London, Britain - Sputnik Moldova
Abonare
Noi restricții vor fi aplicate în Londra și Sud-Estul Angliei - lockdown din cauză răspândirii coronavirusului. Rezidenților acestor regiuni li s-a ordonat să „rămână acasă” și se anulează întâlnirile de Crăciun între mai multe familii.

CHIȘINĂU, 20 dec - Sputnik. Premierul britanic, Boris Johnson, a anunțat că Londra și părți din sud-estul Angliei vor intra în noul nivel 4 de restricții COVID-19, pe fundalul răspândirii noii mutații a coronavirusului, extrem de contagios.

Johnson a spus că o nouă tulpină de coronavirus identificată recent ar putea fi „cu 70% mai contagioasă” decât varianta originală COVID-19. Dar el a insistat că nu există „nicio dovadă” că noua tulpină este mai letală sau că vaccinurile sunt mai puțin eficiente în protejarea împotriva acesteia.

El a anunțat noi restricții pentru zonele cele mai afectate, inclusiv Londra și sud-estul Angliei, care vor intra într-un nou regim, de nivel 4, echivalent „în general” cu lockdown-ul din noiembrie, cu săli de sport și alte afaceri neesențiale închise de duminică dimineață.

Oxford Street, Londres, le 21 novembre 2020 - Sputnik Moldova
Marea Britanie - o nouă mutație a coronavirusului: Al 3-lea nivel de alertă

Anglia este deja împărțită în trei niveluri de alertă, în funcție de gradul de infectare cu COVID-19 din fiecare.

„Oamenii nu trebuie să intre sau să părăsească zonele de nivelul patru, iar rezidenții de nivelul patru nu trebuie să rămână peste noapte departe de casă”, a subliniat Johnson și ar putea să se întâlnească doar un membru al altei gospodării „într-un spațiu în aer liber”.

Dar „serviciile comunitare” - biserica și alte slujbe religioase - ar fi încă permise. De asemenea, Jonson a repetat apelurile anterioare pentru ca oamenii să lucreze de acasă „acolo unde este posibil”, cu excepția celor precum muncitorii din construcții. Și a adăugat că regulile vor fi supuse unor revizuiri periodice, prima fiind stabilită pentru 30 decembrie.

„Rămâi acasă” de Crăciun

Johnson a avertizat că, deși noua tulpină de COVID-19 era concentrată în zonele nou-desemnate de nivelul patru, ea era prezentă, la cote mai mici, și în toată țara.

El i-a îndemnat pe toți locuitorii să „rămână acasă” și să „analizeze cu atenție” dacă este strict necesară o călătorie în străinătate. Călătoriile în străinătate vor fi interzise din zonele de nivel patru - cu excepția scopurilor de muncă.

Trecând la festivitățile de sărbători, Johnson a spus că trebuie să anunțe ”cu strângere de inimă” că „nu putem sărbători Crăciunul așa cum era planificat”. Fereastra de Crăciun anunțată anterior, de cinci zile, pentru întâlniri de până la trei familii diferite care ar putea sărbători împreună în interior, va fi anulată în noile zone de nivel patru și redusă la ”Ziua de Crăciun” doar în alte părți.

Johnson a spus însă că nu va exista nicio modificare a regulilor pentru „celulele de sprijin”, unde o persoană dintr-o gospodărie poate vizita și îngriji o persoană vulnerabilă la o altă adresă.

El a avertizat de asemenea viitorii petrecăreți de Revelion că nu va exista o relaxare a regulilor pe 31 decembrie.

„Știu cât de dezamăgitor va fi acest lucru”, a spus Johnson, dar a insistat că „atunci când situația se schimbă, trebuie să ne schimbăm răspunsul”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0