Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Găgăuzia salută adoptarea legii cu privire la funcționarea limbilor

© Sputnik / Miroslav RotariИрина Влах
Ирина Влах - Sputnik Moldova
Abonare
Cu cât vor exista mai multe posibilități de însușire a limbilor în țară, cu atât se vor simți mai confortabil locuitorii ei, consideră bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

Guvernatorul autonomiei găgăuze, Irina Vlah, a salutat adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a legii cu privire la funcționarea limbilor, în cadrul conferinței de presă anuale de bilanț, pe care a ținut-o la Comrat.

Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Politică
CC nu a suspendat acțiunea legii care reglementează statutul limbii ruse

Ea consideră că noul act legislativ va contribui la însușirea limbilor în autonomia găgăuză.

"Pentru noi este foarte importat ca să ne putem dezvolta și păstra limba noastră maternă. În Găgăuzia funcționează trei limbi: limba de stat, rusă și găgăuză. Cu cât vor exista mai multe posibilități de a studia și de a folosi aceste limbi, cu atât va fi mai bine", a declarat Vlah.

Potrivit ei, sarcina autorităților din regiunea autonomă este de a oferi posibilitatea părinților să decidă în ce școală să-și dea copiii la învățătură: cu instruirea în limba română, rusă sau găgăuză.

"Desigur că noi salutăm adoptarea legii cu privire la funcționarea limbilor. Pentru noi este foarte important ca locuitorii autonomiei să se simtă confortabil în Republica Moldova. Este foarte important ca să existe condiții să se vorbească în aceste trei limbi. Deocamdată astfel de posibilități nu există", a menționat Vlah.

Amintim că deputații au adoptat în data de 16 decembrie, în lectură finală, cu 55 de voturi, legea privind funcționarea limbilor, care conține un șir de prevederi, inclusiv cea care îi acordă limbii ruse statut de limbă de comunicare interetnică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0