Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Curtea Constituțională s-a pronunțat în urma sesizării PAS

© Sputnik / Mihai CarausКонституционный суд
Конституционный суд - Sputnik Moldova
Abonare
Magistrații Curții Constituționale s-au pronunțat în urma sesizării depuse de deputatul PAS Sergiu Litvinenco, care se referă inclusiv la activitatea Autorității Naționale de Integritate.

CHIȘINĂU, 21 dec - Sputnik. Curtea Constituțională a suspendat acțiunea legii adoptate pe 16 decembrie 2020, care se referă inclusiv la competențele și activitatea Autorității Naționale de Integritate. Cu o sesizare în acest sens s-a adresat la Înalta Curte deputatul PAS Sergiu Litvinenco. 

„Curtea Constituțională a admis cererea de suspendare a acțiunii Legii nr. 244 din 16 decembrie 2020 pentru modificarea unor acte normative (proiectul nr. 495 din 4 decembrie 2020) depusă de domnul Sergiu Litvinenco, deputat în Parlamentul Republicii Moldova”, menționează instituția într-un comunicat de presă. 

Mai devreme deputatul PAS și-a exprimat convingerea că prin votarea acestei legi toți cei care au obținut averi ilegale nu vor putea fi trași la răspundere.

„Având în vedere că activitatea ANI a fost practic paralizată, nici dosare pe "Îmbogățirea ilicită" nu pot să mai existe. Pe termen mediu și lung, legea poate face imposibilă sancționarea celor care au furat această țară”, a scris Litvinenco pe Facebook.

Ședința plenară a Parlamentului, 16 decembrie 2020 - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul a votat bugetele țării și a închis sesiunea

El consideră că legea „nu respectă criteriile de claritate, contravine conceptului statului de drept, încalcă principiul de neretroactivitate și a fost adoptată cu încălcarea procedurilor stabilite de Constituție și de Regulamentul Parlamentului”. 

Precizăm că deputații din mai multe fracțiuni din opoziție au anunțat că vor depune sesizări la Curtea Constituțională ce țin de mai multe Legi votate de Parlament în data de 16 decembrie. 

Legea cu privire la Funcționarea Limbilor pe Teritoriul Republicii Moldova a fost contestată la CC de către deputatul Octavian Țîcu. Curtea a respins însă sesizarea deputatului Partidului Unității Naționale, după ce s-a stabilit că, la momentul examinării, nu au fost constatate motive pentru a suspenda acțiunea legii.

„Autorul cererii nu a prezentat argumente prin prisma eventualelor prejudicii şi consecinţe negative iminente şi ireparabile ale aplicării Legii contestate”, este menționat în decizia CC.

Parlamentul a adoptat pe 16 decembrie, cu 55 de voturi ale deputaților socialiști și Pentru Moldova, Legea cu privire la Funcționarea Limbilor pe Teritoriul Republicii Moldova, care îi redă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0