Centrul Gamaleia și AstraZeneca au semnat un memorandum de cooperare

© Sputnik / AFK Sistema / Accesați arhiva multimediaDoses de vaccin
Doses de vaccin  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Centrul rusesc Gamaleia și AstraZeneca au semnat un memorandum de cooperare pentru a lupta împreună cu noul coronavirus și pentru combinarea vaccinurilor împotriva COVID-19.

BUCUREȘTI, 21 dec – Sputnik. Centrul rusesc de cercetare Gamaleia, compania biofarmaceutică britano-suedeză AstraZeneca, Fundația Rusească pentru Investiții Directe și R-Farm au semnat un memorandum de cooperare pentru combaterea coronavirusului.

“O astfel de dorință de cooperare ar putea servi astăzi un exemplu pozitiv și convingător al conjugării eforturilor, tehnologiilor, investițiilor în numele unui scop comun – protecția vieții, sănătății și securității ale milioanelor de oameni de pe toată planeta”, a declarat Vladimir Putin în regim online, felicitând toate părțile pentru semnarea documentului.

Apoi, directorul Centrului Gamaleia, Aleksandr Ghințburg, a anunțat demararea testărilor clinice ale unei combinații dintre preparatul rusesc Sputnik V și preparatul AZD1222, dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford.

Президент РФ В. Путин принял участие в онлайн-заседании Совета глав государств СНГ  - Sputnik Moldova
Rusia
Rusia invită statele CSI să producă împreună vaccinul împotriva COVID-19

“Testele, din câte înțeleg, nu vor necesita mari investiții și o perioadă îndelungată pentru simplul fapt că cele două platforme tehnologice, în baza cărora au fost create vaccinurilor AstraZeneca și Sputnik V, sunt asemănătoare principial. Iată de ce componentele dintr-un preparat și altul sunt compatibile”, a adăugat savantul.

Ambele vaccinuri au fost create în baza vectorilor adenovirusurilor, în care este încorporată proteina Spike a SARS-CoV-2. În același timp, adenovirușii sunt privați de capacitatea de a se replina: aceștia servesc în calitate de transportori ai materialului generatic (antigen) în celulele umane.

Ghințburg a menționat că Sputnik V, care a demonstrat o eficiență de peste 91,4 la sută (și 100 la sută în cazuri grave de COVID-19), poate spori răspunsul imun la cei vaccinați cu AZD1222, ai cărei eficiență medie este de 70,4 la sută.

Potrivit șefului AstraZeneca, Pascal Soriot, combinarea celor două preparate va asigura o flexibilitate a programului de vaccinare. “Suntem dispuși să utilizăm capacitățile clinice rusești, e o cooperare minunată. Va fi o colaborare unică în lume între doi producători de vaccinuri și, sper, acest lucru ne va permite să asigurăm o protecție mai bună”, a spus Soriot.

De asemenea, el a anunțat că părțile lucrează asupra planificării unui program din care vor face parte câteva state.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0